Aktuality

Bambiriáda 2004 – základní informace

Šestý ročník Bambiriády, tradiční prezentace činnosti sdružení dětí a mládeže a středisek volného času, proběhne 20. až 23. května 2004.

V roce 2004 se Bambiriáda uskuteční ve všech krajích ČR a uspořádají ji tato města: Brno, České Budějovice, Děčín, Frýdek-Místek, Havířov, Hlučín, Hradec Králové, Cheb, Chomutov, Chrudim, Karviná, Kladno, Klatovy, Krnov, Liberec, Olomouc, Opava, Ostrava, Plzeň, Praha, Prostějov, Přerov, Šumperk, Tábor, Třebíč, Třinec, Uherské Hradiště, Zlín, což je opět výrazný nárůst oproti předchozímu ročníku. Jedná se celkem o 28 bambiriádních měst.

V roce 2003 dosáhla návštěvnost bambiriády více jak 200 tisíc návštěvníků. V roce 2004 očekáváme více jak 250 tisíc osob, zejména rodičů s dětmi. Návštěvnost sledujeme vstupenkami, které jsou distribuovány návštěvníkům při vstupu na akci. Vstup na akci je zdarma a vstupenka navíc slouží pro návštěvníky památkových objektů, muzeí a dalších spolupracujících organizací – s výraznou slevou nebo zdarma.

Po dobrých zkušenostech z loňska dostává Bambiriáda v roce 2004 mezinárodní rozměr, neboť je pro letošní ročník v jednání přeshraniční spolupráce se všemi našimi sousedy – Slovenskem, Polskem, Německem i Rakouskem. Na Slovensku se Bambiriáda uskuteční v Žilině, o pořádání Bambiriády mají do budoucna zájem další města na Slovensku, v Polsku i Německu.

Bambiriáda je obrovskou přehlídkou volnočasových aktivit, které nabízejí sdružení dětí a mládeže a střediska volného času v celé České republice. Jejím cílem je, mimo jiné, poukázat na význam, jejž sdružení pro aktivní a nekonzumní využívání volného času dětí mají, a seznámit rodiče s pestrou nabídkou aktivit pro děti v jejich městě, obci či blízkém okolí, o nichž často ani netuší. Jedná se o jedinou akci tohoto typu, prezentující aktivní formy trávení volného času dětí a mládeže. Celospolečenský význam vzhledem k vysoké návštěvnosti a zájmu veřejnosti je obrovský.

V rámci Bambiriády se uskuteční již tradiční Dětský sněm v Senátu P ČR. Dále připravujeme celou řadu doprovodných akcí – mimořádné jízdy historických parních vlaků, sportovní soutěže v regionech, dny otevřených dveří atp. Ve většině regionů Bambiriádou žije celé město.

Bambiriáda je příležitostí k setkání s osobnostmi společenského, politického i kulturního života. Je jedinečnou příležitostí k ocenění práce tisíců dobrovolných pracovníků sdružení dětí a mládeže, k přijetí u primátora či starosty, k rozšíření spolupráce mezi sdruženími i s dalšími subjekty, institucemi a organizacemi. Bambiriáda je velmi potřebná v jednotlivých regionech, kde spojuje lidi a je podhoubím pro růst zajímavých myšlenek i činů zejména v oblasti péče o děti a mládež a smysluplné využití volného času dětí.

Bambiriáda je již tradičně výzvou pro stovky sdružení, středisek volného času, oddílů, kroužků a klubů k prezentaci svých činností i výzvou rodičům i dětem k vyzkoušení tisíců zajímavých aktivit s možností následného dalšího, již systematického, zájmového zapojení.

Informace vám rád podá centrální štáb i regionální stáby Bambiriády 2004.

Pořadatel:
Česká rada dětí a mládeže
Senovážné nám. 24, Praha 1, tel. 234 621 209
www.bambiriada.cz, info@bambiriada.cz, www.crdm.cz

Koordinátor:
Pavel Hofrichter, bambiriada@borovice.cz, tel. 274 821 486

Napsal: admin