Aktuality

Cena ČRDM „Přístav” předána

„Celkem běžné je politiky kritizovat,” řekl v sobotu 22. května odpoledne na pražském bambiriádním pódiu předseda ČRDM Pavel Trantina. A dodal: „Mnohem méně běžné je politiky ocenit. A v tomto případě dokonce to ocenění je přímo od dětí.” Vzápětí pozval k sobě „nahoru” šest komunálních politiků, kterým společně s náměstkem ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Jaroslavem Müllnerem předal ručně malovanou lahev s ukrytým poselstvím. Praví se v něm: „Když půjdu před tebou, můžu splést cestu. Když mě necháš jít za sebou, můžu se ti ztratit. Když půjdeme vedle sebe, společně dojdeme k cíli.”

Cena PřístavŠestici oceněných politiků navrhla občanská sdružení dětí a mládeže, střediska volného času, domy dětí a mládeže i třeba školní družiny za to, že významným způsobem na své úrovni pomáhají dětem a mladým lidem. Ve třetím ročníku byli cenou Přístav odměněni:

  • Vilém Antočík, místostarosta Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz,
  • Mgr. Pavel Eybert, starosta města Chýnova,
  • Jan Pijáček, starosta obce Vlčnov,
  • Ing. Sylva Sládečková, koordinátorka prevence kriminality OÚ Ostrava-jih,
  • Jan Smola, starosta obce Semanín
  • Ing. Miroslav Uchytil, starosta města Chlumec nad Cidlinou.

Každý z oceněných politiků má za sebou pořádný kus práce ve prospěch dětí a mládeže. To dokládala nominace vždy podaná minimálně třemi různými navrhovateli. Například vlčnovský starosta Jan Pijáček vedl dětské oddíly, podporuje dětské folklorní soubory a díky jeho nápadům bylo vybudováno devět veřejných dětských hřišť. Starosta obce Semanín Jan Smola nechal zřídit dětskou klubovnu v budově obecního úřadu. Starosta města Chlumec nad Cidlinou Miroslav Uchytil působí ve funkci druhé volební období. Od roku 2002 je město zřizovatelem Domu dětí a mládeže a přispívá na činnost dětských organizací.

Více informací o ceně Přístav i oceněných politicích najdete na www.crdm.cz/pristav.

Jiří Majer, Slávek Hrzal, Jiří Zajíc

Napsal: admin