20 let ČRDM

Česká rada dětí a mládeže je dvacetiletá

Oslava 20 let ČRDM (foto: Foto Havlín)

Skautské podsadové stany, týpí Ligy lesní moudrosti, kadibudka od pionýrů nebo hasičské stříkačky – to vše na jednom pontonu plulo 12. 6. po Vltavě pod vlajkou České rady dětí a mládeže. Svůj narozeninový den jsme oslavili společnou alegorickou plavbou některých našich organizací.

Doprovod skvělému hlavnímu plavidlu dělaly malé doprovodné lodě. Na nich brázdili Vltavu pathfindeři, tomíci, YMCA v ČR, Duha, skauti, malí hasiči, pionýři, woodcrafteři a posádka z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, stylově oděná v obleku a elegantních šatech.

Podrobnou reportáž z plavby najdete na ADAM.cz. Naše oslava na Vltavě byla 15. 6. ve Zprávičkách na ČT. Fotografie si můžete prohlédnout ve dvou fotogaleriích:

Atmosféru akce můžete nasát i z videa z plavby:

Oslava dvacátých narozenin České rady dětí a mládeže pokračovala v areálu roztockého zámku.

Podvečerní setkání odstartovaly zdravice a zpestřila ho beseda pod taktovkou Aleše Sedláčka. Na ní vzpomínali, hodnotili, a trochu i plánovali budoucnost ČRDM Tomáš Novotný, Pavel Trantina, Jiří Zajíc – Edy, Jana Vohralíková, Jindřich Fryč a Martin Bělohlávek. Volná zábava v parku nabídla hostům možnost zastřílet si z luku nebo ze vzduchovky, posedět u ohně a opéct si buřty… Hitem byl i foto koutek s originálními rekvizitami. Hrály tu navíc dvě skvělé kapely – Muzička a Alternativní sestřih, ethnocatering byl výtečný. „Ohnivou tečku“ večera dostatečně vystihnou jen fotky:

Pokud jste se nezúčastnili besedy, podívejte se na její záznam:

Zhlédnout můžete i reportáž z večerní oslavy:

Za štědrou podporu oslavy děkujeme Středočeskému muzeu v Roztokách u Prahy a městu Roztoky. Náš dík patří rovněž Únětickému pivovaru.

Moc děkujeme za milé pozornosti, které jsme obdrželi na oslavě našich 20 let v Roztokách!

Dary k 20. letům České rady dětí a mládeže

Hlubší pohled na dvacetiletou minulost ČRDM, ale i její vizi pro budoucnost přináší rozhovor s předsedou České rady dětí a mládeže Alešem Sedláčkem pro ADAM.cz: Nejsme svazáci polistopadové éry ani neziskové „pijavice“

Foto: Foto Havlín

Napsal: Marek Krajči

Fotogalerie k článku