Aktuality

Mladí nepolevují v iniciativě za konec těžby uhlí v ČR do roku 2033

Screenshot z online schůzky s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (foto Youth, Speak Up!)

„Moc díky Tomáši Petříčkovi, že společně s Richardem Brabcem veřejně podpořili realistický odchod od uhlí,“ neskrývá svou radost Bára Kvasničková,  která na těchto jednáních zastupuje ČRDM.

V průběhu online schůzky ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček zdůraznil, že útlum uhelných elektráren, které nevyrábějí teplo, je klíčový jak pro zpomalení změny klimatu a dodržení našich mezinárodních závazků, tak pro naši schopnost připravit se na všechny sociální a ekonomické důsledky této změny. Ministr se shoduje s experty na tom, že je velmi pravděpodobné, že ke konci uhlí v České republice dojde již před rokem 2033, nebo dokonce před rokem 2030, a to z ekonomických důvodů. Ty jsou spojeny například s levnější energií z obnovitelných zdrojů, emisními povolenkami a končící životností většiny našich uhelných elektráren, do jejichž modernizace už se nevyplatí investovat.

Ministra s žádostí o schůzkou oslovilo uskupení mládežnických organizací, jehož cílem je zpřístupnit českou klimatickou politiku mladým lidem. Na schůzce byli přítomni zástupci Fridays for Future, Youth Speak Up, Univerzit za klima a České rady dětí a mládeže v rámci vznikající Klimatické rady mládeže.

Podrobnosti…

Napsal: Marek Krajči