Aktuality

Premiérovi ČR A. Babišovi jsme poslali dopis. Proč?

Turistický závod (foto Asociace TOM)

Zatímco Ministerstvo školství původně navrhovalo ve státním rozpočtu kapitolu mládeže posílit, do Poslanecké sněmovny nakonec dorazil návrh zcela opačný. Kapitola „sport“ roste letos o 1,5 miliardy, kapitola „mládež“ ale bude oproti roku 2018 dokonce ponížena. K přerozdělení prostředků uvnitř rozpočtu MŠMT došlo v poslední fázi přípravy státního rozpočtu. Zatímco MŠMT mělo zájem prostředky určené mládeži navýšit, nakonec zřejmě zvítězila politická vůle jasně deklarovat podporu sportu.

Sport musí začínat sedmičkou! A opravdu, když se podíváte na návrh zákona o státním rozpočtu, tak, jak dorazil do Poslanecké sněmovny, sport má přesných 7 miliard. Ne, že by to skutečně znamenalo navýšení sportu o 1,5 miliardy oproti roku 2018, jak by se na první pohled zdálo. Aby se tam sedmička skutečně objevila, muselo dojít k několika maskovacím manévrům uvnitř MŠMT. Z rozpočtových kapitol mládež a regionální školství se kus odkrojilo, přesunulo se do kapitoly sport a pak se to opticky dorovnalo do 7 miliard. Na jedné straně existují strategie, koncepce, různé poradní orgány, výzkumy, ale když potřebujete sedmičku na začátku, vše jde stranou. Jako by se děti v našich organizacích hýbaly o tolik méně než ve sportovních? To je přeci nesmysl! Naopak, zdravý a všestranný pohybový rozvoj je ve většině našich organizací jasnou součástí výchovného programu,“ uvádí Aleš Sedláček, předseda ČRDM.

Jaký bude další vývoj situace?

To mají v této chvíli v rukou poslanci. Rozpočet bude projednávat Školský výbor Poslanecké sněmovny, a sice 7. a 8. 11. 2018.

Věříme, že práce s dětmi v organizacích je pro pana premiéra důležitá, proto jsme ho otevřeným dopisem požádali o prověření stavu věci„Jsme z této situaci zmateni a prosíme Vás, pane premiére, abyste ji prověřil, popřípadě inicioval nápravná opatření,“ citujeme ze zmiňovaného dopisu.

Celé znění dopisu…

O nastalé situaci můžete více číst:

ČTK

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/skauti-ci-pionyri-asi-pristi-rok-dostanou-mene-penez-od-statu/1682457

Náš zpravodajský server ADAM.cz

http://www.adam.cz/clanek-2018110006-sport-musi-zacinat-sedmickou.html

Blog našeho předsedy Aleše Sedláčka na iDnes

https://alessedlacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=685830

Napsal: Marek Krajči