Osobnosti

Paprsky naděje

Monika Němečková (foto archiv ČRDM)

Silné vyznání náměstkyně starosty Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Moniky Němečkové, které nepotřebuje žádný komentář k tomu, proč ho s láskou v srdci vůči naší práci zveřejňujeme…

Jsem optimistka, chci vidět slunce na konci tunelu. A proto si v této, pro každého z nás nelehké době, hledám paprsky, které se stanou mým sluníčkem.

Screenshot_20201014-225902_EmailJeden paprsek jsem našla před pár dny zcela nečekaně. Přišel mi, na první pohled, obyčejný email. Jenže nebyl obyčejný, byl to paprsek. Mladá studentka Pavča, dobrovolná hasička, mi píše, že bude pomáhat ve zdravotnictví… Nic zvláštního v dnešní době. Ale… Pavča, aniž by tušila, mi poslala spoustu dalších paprsků.

Jsem dobrovolnou hasičkou od 6 let. Dobrovolnictví je pro mě celoživotní poslání, služba veřejnosti. A právě nyní, když nás všechny zužuje neznámá a náročná svízel jménem Covid – 19 mi dochází, jak moc jsem na svou volbu hrdá.
Jsem hrdá na „všechny dobráky“, kteří pomáhají ve svých obcích a městech, svým blízkým a všem těm, kdo to potřebují. Každý dle svých možností a schopností. Jsou vás tisíce a pro mě jste slunečními paprsky na konci temného tunelu. DÍKY VÁM ZA TO!

V mém mateřském sboru a ve stovkách dalších v celé zemi šijete roušky, tisknete štíty, dezinfikuje, jste nablízku sousedům, krotíte vodu, když uteče ze svého koryta, letáčkujete, pomáháte v sociálních službách, motivujete děti a mládež k udržení fyzické zdatnosti a kamarádství… Je toho moc, nemám šanci to popsat. Vždyť ani nemusím, mohu se jen poklonit a vyzdvihnout naše hodnoty jako je spolupráce, nezištná pomoc, odvaha a odhodlání. Je mi ctí být jednou z vás.

Přeji vám všem dostatek sil a zdraví, pro hledání toho vašeho slunce. Buďte prosím trpěliví a odpovědní, nejen k bližnímu svému, ale zejména sami k sobě.

Jsme tým, jsme komunita a společně to zvládneme!

Napsal: Monika Němečková, SH ČMS