Tiskové zprávy

72 hodin: Dobrovolníci o sobě dali nejvíc vědět na jižní Moravě

TISKOVÁ ZPRÁVA

72 hodin – Ruku na to! – tři dny dobrovolnických aktivit po celé ČR(PRAHA 18. října) – Třídenní dobrovolnický projekt „72 hodin“, uskutečněný koncem druhého říjnového týdne, vzalo za svůj bezmála 18.500 lidí, kteří „se našli“ v celkem 386 dílčích projektech. Největšímu zájmu se celorepubliková akce těšila v Jihomoravském, Moravskoslezském a Středočeském kraji. Nejčastěji, totiž z téměř 70 %, se přitom do jednotlivých dílčích projektů zapojila nejmladší věková kategorie – děti do 15 let.

Vcelku pochopitelně plynul největší zájem o akci ze škol. Pokud jde o dětské a mládežnické spolky, prvenství v počtu uskutečněných projektů náleží Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (18); následovalo sdružení Pionýr (11), Asociace turistických oddílů mládeže (10) a Junák – svaz skautů a skautek ČR (7). O pátou příčku pomyslného žebříčku se podělily Rada dětí a mládeže Moravskoslezského kraje (RADAMOK), Rada dětí a mládeže Jihočeského kraje (RADAMBUK) a Hnutí Brontosaurus (4).

„Byli jsme skutečně velmi příjemně překvapeni značným zvýšením zájmu oproti loňsku, ať už ho porovnáváme počtem projektů, nebo množstvím zapojených dobrovolníků. O atmosféře letošního ročníku výmluvně vypovídají fotografie, které nám ze svých akcí nyní posílají ti, kteří se ho zúčastnili,“ shrnul hlavní koordinátor projektu Ondřej Šejtka z pořadatelské České rady dětí a mládeže (ČRDM). „Napadlo mě, jestli jsme se letos dokonce nedotkli samé hranice efektu, který může 72 hodin vyvolat… Uvidíme. Čerstvá zkušenost z druhého ročníku 72 hodin je pro nás každopádně motivem k jeho pokračování i v roce příštím,“ dodal Ondřej Šejtka.

A jak vypadalo „72 hodin“ v praxi?

Po oficiálním zahájení spojeném s brigádou na pražském Černém Mostě se do projektu zapojily další regiony. TOM Tuři z Olomouce kupříkladu uklízeli říčku Romzu, studenti a studentky berounského Gymnázia J. Barranda darovali krev a děti z ostravské „základky“ v Gajdošově ulici vyráběly ptačí krmítka z plastových lahví od mléka. Plná slunečnicových semínek je pak rozvěsily na stromy na školním hřišti i v přilehlém parku Hlubina, přičemž peníze na nákup semínek žáci získali odvozem starého papíru do blízké sběrny. Dobrovolní hasiči z Ivanovic na Hané uspořádali pro občany svého města zábavné odpoledne: děti si zasoutěžily na připravených stanovištích a společně s rodiči si pak mohli pouštět draky.

Pionýři z PS Mladý vodák z Kostelce nad Labem vyčistili Hluchov od odpadků a náletových křovin ve snaze vrátit mu podobu lesoparku. Děti ze „žákovského parlamentu“ v Ústí nad Labem zase navštívily psí útulek na tamní Severní terase: „Domluvili jsme se, vzali deky, hračky pro pejsky, různé dobrůtky, pracovní oděv a vyrazili jsme. Pomohli jsme s úklidem kotců, dali jsme pejskům a kočičkám deky a pak jsme si s nimi pohráli… Určitě nezůstane jen při této návštěvě, domluvili jsme se na další spolupráci,“ napsali o proběhlé akci její účastníci.

Námětů, které se během dvaasedmdesáti hodin podařilo dobrovolníkům uskutečnit, byla celá řada. Některé měly výrazné ekologické, jiné zase sociální nebo kulturní vyznění. Projekt „72 hodin“ se v ČR konal podruhé – loni na podzim se do něj u nás prostřednictvím 225 dílčích projektů zapojilo přes 11.000 lidí.

Projekt „72 hodin“ není ovšem výsadou pouze dobrovolníků v České republice, ale také v jiných evropských státech, kde v minulých letech probíhal: ve Švýcarsku, v Maďarsku, v Rakousku, ve Slovinsku či v Bosně a Hercegovině. Počet těchto zemí postupně narůstá.

KONTAKTNÍ OSOBA:
Ondřej Šejtka
místopředseda ČRDM
ondrej.sejtka@crdm.cz
telefon: 211 222 862, mobil: 605 956 920

Napsal: