72 hodin: Dobrovolnický projekt se v České republice ujal, má se z něj stát tradice

72 hodin – Ruku na to! – tři dny dobrovolnických aktivit po celé ČR(PRAHA 16. října) – Třídenní dobrovolnický projekt 72 hodin – Ruku na to!, vyzkoušený během druhé říjnové dekády, se v podmínkách České republiky osvědčil. Zapojilo se do něj ve 225 zaregistrovaných projektech přes 11.000 lidí, a proto by měl pokračovat i v následujících letech. S tímto závěrem, opřeným o zprávy z regionů i o osobní zkušenost s úklidovými pracemi na pražské Florenci, uzavřeli organizátoři z České rady dětí a mládeže (ČRDM) vlastní hodnocení zmíněné akce.

„Akci považujeme za velmi úspěšnou. Zapojila se do ní řada sdružení dětí a mládeže, neziskových organizací a škol. O projekt byl velký zájem. Postupně nám přicházejí fotografie z celé republiky – i na nich je dobře vidět nadšení, se kterým do projektu jednotlivé skupiny dobrovolníků vstupovaly. To je jeden z hlavních důvodů, proč chceme akci 72 hodin opakovat i v příštích letech,“ podotkl hlavní koordinátor projektu Ondřej Šejtka.

Z regionálního pohledu přispěly k 72 hodinám největším počtem uskutečněných projektů kraj Jihomoravský, Hlavní město Praha, kraje Liberecký, Ústecký a Středočeský kraj. K užitečné práci rozmanitého charakteru se hlásila jednak školská zařízení, a jednak občanská sdružení a neformální party nadšenců, a to zhruba v poměru „půl na půl“. Z dětských spolků a mládežnických organizací zastřešovaných pořádající ČRDM o sobě daly během „72 hodin“ nejčastěji vědět Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Pionýr, Junák – svaz skautů a skautek ČR a Asociace turistických oddílů mládeže ČR.

Ruku k dílu přiložili kupříkladu úředníci z ústředí Asociace TOM, kteří uklízeli na Levém Hradci – díky nim je teď jedna z našich nejslovutnějších křesťanských památek, kostel sv. Klimenta, na nějakou dobu zbavena drobných odpadků. Děti z DDM Smetanka v Novém Boru zase očistily, natřely a nakonec svými malbami i vyzdobily autobusovou zastávku; její nová, přírodě blízká výzdoba koresponduje s nedalekou Oborou.

Na oddělení dlouhodobě nemocných v jihlavské nemoci přišli dobrovolníci, aby zvedli pacientům náladu zpěvem. „Ze začátku jsme trochu improvizovali, ale záhy jsme se sezpívali. Byli jsme totiž skupina, která spolu v tomto složení ještě nevystupovala. Od druhé skladby měli už babičky a dědečkové ‚duté hole‘, které jsme jim rozdali a které pilně využívali k ‚tleskání‘, ale i k rytmickému doprovodu. Akce se velmi vydařila a podle všeho otevřela prostor pro další spolupráci. Vrchní sestra nás poprosila, zda bychom nepřišli zazpívat častěji. Pacienti byli podle jejích slov velmi spokojeni… Do zpívání se zapojil i pán, který už dlouhé dny nepromluvil,“ popsal akci Jaroslav Honěk z Opatova.

Děti ze školy v Lupáčově ulici v Praze 3 přihlásily do „72 hodin“ akci, která bude mít nejspíš volné pokračování v průběhu celého školního roku 2012/2013. V rámci daného projektu se totiž budou setkávat s mentálně postiženými dětmi, učit se vzájemné toleranci, nacházet si nové kamarády a umožnit postiženým dětem pobyt i v jiném prostředí a kontakt s dětmi zdravými – a to nejen kontakt osobní, ale i s použitím prostředků elektronické komunikace jako Skype či e-mail.

Projekt ČRDM „72 hodin – Ruku na to!“ se inspiroval v zahraničí; v některých evropských státech pořádají „72 hodin“ už delší dobu. Pokud jde o ČR, kromě spontánní dobrovolnické aktivity v době zápolení s ničivými následky záplavových vln v naší zemi šlo patrně o zatím nejrozsáhlejší akci tohoto typu.

Kontakt:
Česká rada dětí a mládeže, Senovážné nám. 24, 116 47 Praha 1
Ondřej Šejtka, místopředseda – ondrej.sejtka@crdm.cz
Telefon: 234 621 296, mobil: 605 956 920

Článek o slavnostním zahájení projektu naleznete na serveru Adam.cz.
Ilustrační fotografie naleznete na adrese www.72hodin.cz/fotogalerie, fotografie ze slavnostního zahájení projektu pak na
www.72hodin.cz/fotogalerie/ZahajeniProjektu72HodinRukuNaTo.