Tiskové zprávy

72 hodin: I malý čin je více než pouhé řeči

72 hodin 2016: foto z projektu pro seniory

Dobrovolnický projekt 72 hodin ve svém závěru může zkonstatovat: Každý má šanci pomáhat, chce to jen opravdu chtít!

(PRAHA 18. 10. 2016) – Třídenní dobrovolnický projekt 72 hodin, organizovaný Českou radou dětí a mládeže (ČRDM), i ve svém pátém ročníku ukázal, že dobrovolnictví v Česku má velkou tradici. Do zhruba 600 akcí se letos pustilo téměř 30.000 lidí (o něco málo více než loni). Tisíce dobrovolníků v celé České republice zvelebovalo své okolí, pomáhalo druhým nebo přírodě.

Uklízely se lesy, parky, dětská hřiště a školní pozemky, sázely se stromy a keře, zkrášlovaly se autobusové zastávky, vyvěšovala se ptačí krmítka nebo se sbíraly plody určené jako potrava pro zvířata.

Více než v jiných letech se dobrovolníci věnovali sociálním projektům. Pětačtyřicetkrát děti potěšily seniory svojí návštěvou či hudebním vystoupením. Sbíraly a třídily plastová víčka, dražily své obrázky, prodávaly dekorativní předměty, které samy vyrobily. Podpořily tak například Jakuba s autismem, rodinu s osmiletým handicapovaným Michalem, postižená trojčata Koláčkova z Pardubic, provoz stacionáře hronovské Domino, matky žijící v azylovém domě v Ústí na Labem. Uspořádaly rodinný pětiboj pro postiženou Elišku nebo drakiádu pro Martínka, který má dětskou mozkovou obrnu (DMO).

72 hodin 2016: graf projektů dle kategorií

V době od 13. do 16. října 2016 se do akcí pouštěli nejčastěji dobrovolníci-školáci a party nadšenců, případně členové malých a lokálních organizací. Po nich následovali lidé z členských spolků České rady; nejvíc jich bylo ze Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, z Asociace TOM, z Pionýra, z Junáka – českého skauta a z Rady dětí a mládeže Moravskoslezského kraje (RADAMOK). Pokud jde o regionální zastoupení, nejčastějším dějištěm projektů se stal Jihomoravský kraj, po němž následovaly kraje Moravskoslezský, Středočeský a Ústecký. V těchto krajích jsou dobrovolnické skupiny nejaktivnější již tradičně.

72 hodin 2016: počet projektů dle krajů

 72 hodin 2016: graf projektů dle krajů

Přínos projektu 72 hodin očima těch, kteří je prožili    

„72 hodin – je to skvělý inkubátor dobrovolnictví. Děti do 15 let si v něm mohou ideálně zkusit dobrovolnickou práci. Je to pro ně výzva, možnost. Děkujeme za ni, “ řekla paní ředitelka Michálková z Prahy 4.

„S projektem 72 hodin teprve začínáme. Nemáme tedy mnoho zkušeností. Zaujala nás jeho nosná myšlenka, přišla k nám v pravou chvíli, a proto jsme se rozhodli do projektu zapojit s nápadem, který bychom jinak realizovali těžko a zcela sami.“
Dana Bačkovská, DDT Chrudim

„Žáci třídy 6. B ze školy Sunny Canadian International School  se rozhodli pro oživení programu v mateřské škole Sunny Canadian. Jsme rádi, že můžeme i tímto způsobem děti motivovat, přimět je k samostatné organizaci celého projektu, a účastí v projektu podpořit sounáležitost a spolupráci mladších a starších dětí,“ říká PR manažerka školy Michaela Halvová.

„Přírodě mnoho bereme, tak by mělo být samozřejmé jí i trochu vracet… ‚Dvaasedmdesátky‘  se pravidelně účastníme již několik let. Je to super nápad a navíc nám i v mnohém pomůžete.“
Tomáš Pavelka, ZŠ Tuháčkova

ČRDM nabídla dětským organizacím a spolkům, zapojeným do projektu 72 hodin, 300 kusů sazenic ovocných stromů určených k vysazení. Jednalo se o stromy pěstované od počátku v ČR společností Jukka.

Koordinátorům projektů zasílali organizátoři z ČRDM informační balíček s tričkem, letáky a dalšími propagačními předměty. O rozesílku se již pátým rokem postarala přepravní společnost Geis, jež zásilky České rady rozeslala zdarma po celé naší republice.

Úklidové projekty ČRDM podpořila dodáním pracovních rukavic a pytlů na odpad.

Ve spolupráci s Nadací Proměny Karla Komárka pak ČRDM poskytla finanční podporu 10 projektům zaměřeným na obnovu školních hřišť a zahrad. Díky této podpoře se podařilo zrenovovat běžeckou dráhu, vytvořit chodníček pro zdravé nožky, vyrobit bylinkovou zahrádku a další.

Napsal: Marek Krajči

Fotogalerie k článku