Tiskové zprávy

Dětské spolky nabídly o víkendu program pro desetitisíce návštěvníků Bambiriády 2009

(Tisková zpráva)

Bambiriáda(PRAHA 6. června 2009) – Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Asociace TOM, Mládež Českého červeného kříže, Junák, Pionýr, Asociace malých debrujárů ČR, Liga lesní moudrosti, Sdružení přátel Jaroslava Foglara. Nejen tyto, ale i desítky dalších dětských a mládežnických spolků, organizací a center volného času se ve 14 městech ve všech krajích České republiky i v sobotu 6. června postaraly o program desetitisíců návštěvníků Bambiriády 2009. Jen za první dva ze čtyř dnů, po které zmíněná celostátní akce, pořádaná Českou radou dětí a mládeže (ČRDM) trvá, ji jen v Praze navštívilo zhruba 20 000, v Českých Budějovicích 8 000 a v Chrudimi 7 000 lidí.

„Snažíme se o to, aby nebyla Bambiriáda chápána jako dětský den, ale opravdu jako prezentace různých volnočasových sdružení a kroužků, kam mohou děti chodit,“ říká organizátor jihlavské Bambiriády Martin Paclík. Podobně jako on usilují pořadatelské týmy ve všech 14 „krajských“ městech o to, aby si lidé – především rodiče se svými ratolestmi – z bambiriádních areálů odnášeli kromě dobrého pocitu z příjemně strávené části víkendu ještě něco. Totiž vědomí, že jednotlivé „atrakce“ nabízené na Bambirádě jsou jen ukázkou mnohem pestřejšího programu celoroční činnosti organizací, které se systematicky zaměřují na mimoškolní výchovu nejmladší generace. A že se díky informacím získaným právě na Bambiriádě mohou děti do některého z těchto sdružení přihlásit – a soutěže a hry, které je o víkendu tolik bavily, tak přeměnit v trvalou součást trávení volného času.

Plzeňskou akci navštívily delegace z Izraele a Spolkové republiky Německo, provázené ředitelkou kanceláře ČRDM Michaelou Přílepkovou. Zajímaly se o činnost nestátních neziskových organizací pracujících s dětmi a mládeží ve volném čase. Společně s předsedkyní Plzeňské krajské rady dětí a mládeže Marií Platzkou a hlavním koordinátorem akce Marcelem Hlaváčem prošly celý areál Chvojkových lomů v Plzni na Slovanech a seznámily se postupně s bambi-hrou „Cesta po Evropě“. Každý z delegátů obdržel u vstupu hrací kartu – a někteří si vyzkoušeli soutěží projít.

Bambiriádní menu by v jednotlivých regionech nebylo ani letos úplné bez doprovodných akcí. V Chomutově se na 600 lidí zapojilo do akce s názvem „Prohoď vejce Evropou“, v níž šlo mj. o kreativní ztvárnění určitého státu Evropské unie. Vítězství a notebook v hodnotě 13 500 korun (dar zastoupení Evropské komise) si odnesli žáci 12. ZŠ Chomutov za skvělé předvedení „Francie“; druhé místo získala 8. ZŠ za „Maltu“ a 3. místo za „Španělsko“. Ostravští pořadatelé zvolili pro konání Bambiriády hodně netradiční místo – tamní zoologickou zahradu. „Areál ZOO Ostrava je rozlehlý. Žádná placka, takže cesty a cestičky tu klesají, tu stoupají v mírných vlnách. A jednotlivé prezentace se rozprostírají po celé délce areálu. Letošní Bambiriáda v Ostravě je tak vpravdě turistická,“ uvedli organizátoři.

V Chropyni se zase lidé při večerní prohlídce tamního zámku ocitli v době krále Ječmínka. Setkali se tam s celou řadou bájných postav – od vodníka, přes čerty a lakomou mlynářku ve sklepení až po samotného krále. Prohlídka trvala přibližně půl hodiny a vystřídalo se na ní přes tisíc návštěvníků, od těch nejmenších, kteří se trochu báli, až po seniory, kteří je doprovázeli. V Praze si členové Národního parlamentu dětí a mládeže a dalších sdružení povídali u diskusního „kulatého stolu“ s prvním ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů Pavlem Žáčkem, zejména o nacismu, komunismu a demokracii. Na pražském bambiriádním pódiu kromě jiných vystoupil i vítěz třetí řady soutěže Česko hledá SuperStar zpěvák Zbyněk Drda.

Další informace lze nalézt na adresách www.bambiriada.cz a www.adam.cz.

Kontakt:
Česká rada dětí a mládeže, Senovážné nám. 24, 116 47 Praha 1
Projektová manažerka Bambiriády: Blanka Lišková, e-mail: blanka@adam.cz
Manažerka komunikace a PR ČRDM: Lucie Celbová, e-mail: lucie.celbova@crdm.cz

Napsal: admin