Tiskové zprávy

Jubilejní Bambiriáda se vrací do dětství

TISKOVÁ ZPRÁVA

Logo Bambiriády 2013(PRAHA 6. února 2013) – „Dětství v proměnách času“ – pod tímto mottem se letos uskuteční Bambiriáda 2013. Patnáctý ročník jedinečné celorepublikové akce, pořádané Českou radou dětí a mládeže (ČRDM), se tentokrát zabývá tématem dětství a navazuje na základní myšlenku Evropského roku občanů 2013. Bambiriádu bude možné navštívit od 23. do 26. května v některém z 17 areálů situovaných do všech krajů naší republiky. Bambiriádními městy jsou Blansko, České Budějovice, Český Těšín, Humpolec, Cheb, Chrudim, Ivančice, Kyjov, Liberec, Náchod, Ostrava, Plzeň, Praha, Rychnov n. Kněžnou, Šumperk, Třinec a Zlín.

Hlavním cílem Bambiriády je každoročně prezentace celoroční, pravidelné činnosti rozmanitých dětských organizací a spolků. Ty budou tvůrčím způsobem rozvádět obsah motta letošní akce, například připomenutím podmínek, které měly děti ke svému rozvoji kdysi a jaké mají dnes. Aleš Sedláček, předseda ČRDM, vysvětluje: „Malí i větší návštěvníci Bambiriády si vyzkouší nejrůznější kratochvíle svých dědečků a babiček, mezi které patřilo cvrnkání kuliček, chůze na chůdách nebo skládání ježka v kleci. Prohlédnou si i hračky a školní pomůcky dávno zapomenuté.“

Ani v letošním ročníku Bambiriády nechybí celorepubliková soutěž, tentokrát s literárně vlastivědným motivem. Soutěž „Odkud jsem“ vybízí děti k hlubšímu poznávání míst, ve kterých žijí. Mají za úkol vypátrat a popsat pozoruhodnosti, které činí tato místa výjimečnými – ať už jde o jejich historický či architektonický význam, vazbu na slavnou osobnost nebo třeba něco docela jiného, možná méně zásadního, ale stejně zajímavého.

Mezi partnery Bambiriády patří již historicky Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Armáda České republiky a Zastoupení Evropské komise v ČR. Generálním partnerem je opět Pojišťovna České spořitelny. V prostoru před Generálním štábem ČR na Vítězném náměstí se dokonce v rámci slavnostního zahájení akce bude konat výstava mapující patnáctiletou spolupráci Bambiriády s Armádou České republiky.

Podrobnosti o přípravách a průběhu Bambiriády 2013 se lze dovídat z projektového webu www.bambiriada.cz.

Kontakt:
Česká rada dětí a mládeže, Senovážné nám. 24, 116 47 Praha 1
Projektová manažerka Bambiriády: Blanka Lišková,
e-mail: blanka.liskova@crdm.cz;
mobil: 777891787

Napsal: admin