Tiskové zprávy

Na jubilejní Bambiriádě děti skákaly panáka, cvrnkaly kuličky a chodily na chůdách

Bambiraida-2013-kasparek-v-rohliku_310432

TISKOVÁ ZPRÁVA

(PRAHA 26. května) – Cvrnkání kuliček, skákání panáka nebo přes švihadlo, chůzi na chůdách – tyto a další prastaré způsoby dětské zábavy si mohli vyzkoušet návštěvníci Bambiriády 2013. Jubilejní, již patnáctý ročník známé celorepublikové akce se totiž nesl v duchu motta „Dětství v proměnách času“ a jeho cílem bylo mj. přiblížit dnešním dětem, s čím a jak si hrály celé generace jejich dávných vrstevníků. I vzdor chladnému a deštivému počasí, jež akcím konaným pod širým nebem zrovna nepřálo, na ni podle hrubého odhadu organizátorů letos přišlo celkem asi 150 000 lidí.

„ I přes nepřízeň počasí je návštěvnost v Praze dobrá: jen do nedělního dopoledne necelých třicet tisíc,“ upřesnila projektová manažerka Bambiriády Blanka Lišková jedno z dílčích čísel. Ocenila zároveň činnost dobrovolníků, kteří si i v náročnějších podmínkách prezentačních stanů svých sdružení udrželi po celý čas dobrou náladu – a ta se pak přenášela i na příchozí. Blanka Lišková přitom vypíchla také „úžasný pódiový program a obdivuhodné nasazení moderátora Pepy Kudrny. Dokáže děti i v tomhle počasí rozpálit, zahřát slovem i pohybem.“ Její postesknutí naopak směřovalo k těm novinářům, kteří Bambiriádu 2013 ke škodě dalších potenciálních návštěvníků zcela pominuli. „Kromě mediálního partnera – deníku Právo – jsme se v žádných novinách nedočetli o tom, že akce probíhá. Redaktoři si zřejmě všímají spíš komerčních akcí než těch neziskových, které nabízejí zajímavé volnočasové aktivity,“ konstatovala projektová manažerka Bambiriády.

Na akci, kterou již tradičně pořádala Česká rada dětí a mládeže, bylo možné zajít do některého ze 17 areálů v republice. Stanová bambiriádní městečka nabízela přehršli nejrůznějších soutěží, závodů a her. Pojetí letošního ročníku dobře zachytili na svém webu organizátoři z Českých Budějovic: „U stánků jednotlivých sdružení si návštěvníci mohli vyzkoušet, jak si hrály děti v minulosti. Poznávaly kupříkladu hru jojo, cvrnkání kuliček, jízdu na trakaři, skákacího koně, skákání v pytli, skákání panáka, obušky, švihadlo. Cílem letošní Bambiriády je přiblížit dětský svět, jak jej znaly a prožívaly děti v minulosti, ukázat jejich hračky, způsoby jejich zábavy a porovnat je se současností. Proto mezi atrakcemi nechyběla nabídka současných moderních her a soutěží, jako například lanové
aktivity, poznávačky, vrhání nožů, stolní fotbálek, hod na plechovky, frisbee, vystřihovačky, petanque, skládanky, puzzle či si děti mohly zadovádět ve skákacím hradu. Děti i jejich rodiče se mohly seznámit s činnostmi jednotlivých sdružení, a vybrat tak vhodnou volnočasovou aktivitu či letní tábor. Nejvíc se mi líbili vojáci a skákací hrad, svěřila se nám jedna z dětských návštěvnic.“

K zajímavostem letošního ročníku patřily některé doprovodné akce – ať už šlo o výstavu dokumentující patnáctiletou bambiriádní spolupráci ČRDM s naší armádou, republikový taneční rekord ve streetdance, vlastivědná soutěž „Odkud jsem“ nebo třeba nedělní vystoupení populární kapely Kašpárek v rohlíku v pražských Dejvicích. Za zmínku stojí i pokusné vysílání TV Bambiriáda, zprostředkující na projektovém webu a na serveru Adam.cz obrazem i zvukem dění na pódiu hlavního z bambiriádních měst.

Bambiriádní městy roku 2013 byly: Blansko, České Budějovice, Český Těšín, Humpolec, Cheb, Chrudim, Ivančice, Kyjov, Liberec, Náchod, Ostrava, Plzeň, Praha, Rychnov n. Kněžnou, Šumperk, Třinec a Zlín.

Více informací lze nalézt na projektovém webu www.bambiriada.cz

Napsal: admin