Aktuality

Cena Přístav za podporu mimoškolní práce s dětmi zná své letošní laureáty

Cena ČRDM PřístavČeská rada dětí a mládeže již posedmé udělovala Cenu Přístav – ocenění pro zástupce veřejné správy a samosprávy za podporu mimoškolní práce s dětmi a mládeží. Stalo se tak při příležitosti slavnostního zahájení pražské části 10. ročníku Bambiriády – největší republikové přehlídky činnosti dětských a mládežnických sdružení.


Laureáty Ceny Přístav pro rok 2008 se stali tajemnice MěÚ Nový Bydžov Marcela Česáková, starosta obce Suchá Loz Petr Gazdík, Marie Hrdinová – uvolněná členka rady pro školství, mládež, tělovýchovu a zaměstnanost Krajského úřadu Jihočeského kraje, starostka města Meziměstí Eva Mücková, Marek Polák – metodik mládeže a volnočasových aktivit Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Brna, primátor města Děčín Vladislav Raška, Miroslav Richter – místostarosta města Rychnov nad Kněžnou v letech 2002 – 2008 a starostka městské části Brno-Medlánky Alena Valentová.

Valné shromáždění ČRDM v letošním roce rozhodlo také o udělení mimořádné Ceny Přístav k příležitosti desátého výročí založení Rady deseti lidem, kteří se významně zasloužili o podporu sdružení dětí a mládeže. „Málokdo si dnes uvědomuje, že to, co dnes vnímáme jako samozřejmost, bylo před deseti lety nemyslitelné. Naše mozaika osobností je složená z politiků, úředníků i dobrovolníků, bez kterých by náš svět byl dnes dozajista jiný,“ uvedl předseda ČRDM Aleš Sedláček.

Laureáty mimořádné Ceny Přístav se stali Eva Bartoňová – 1. náměstkyně ministra školství, mládeže a tělovýchovy, Jan Bělohlávek – bývalý náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy, Zora Dvořáková – bývalá zástupkyně ředitele odboru pro mládež MŠMT, Eva Hampejsová – dlouholetá pracovnice odboru pro mládež MŠMT, Jindřich Fryč – ředitel odboru mezinárodních vztahů MŠMT a bývalý ředitel odboru pro mládež MŠMT, Lubomír Novotný – pracovník Kanceláře Senátu ČR a bývalý ředitel odboru pro mládež MŠMT, Jan Sokol – proděkan pro zahraniční styky FHS UK a bývalý ministr školství, mládeže a tělovýchovy, Jaroslav Tuček – ředitel odboru pro mládež MŠMT, Jana Vohralíková – vrchní ředitelka na Ministerstvu kultury a první předsedkyně ČRDM a bývalý ministr školství, mládeže a tělovýchovy Eduard Zeman.

„Když půjdu před tebou, můžu splést cestu. Když mě necháš jít za sebou, můžu se ti ztratit. Když půjdeme vedle sebe, společně dojdeme k cíli,” připomněla poselství Ceny Přístav bývalá předsedkyně ČRDM Jana Vohralíková.


Cena Přístav je ocenění zástupcům veřejné správy na místní a regionální úrovni za významnou podporu mimoškolní činnosti s dětmi a mládeží a zásadní přispění k jejímu rozvoji. Navrhnout kandidáty na Cenu Přístav mohou alespoň tři občanská sdružení dětí a mládeže nebo Domy dětí a mládeže. Ocenění má podobu ručně malované lahve s uvnitř uloženým poselstvím. Smyslem Ceny Přístav, kterou Česká rada dětí a mládeže uděluje již od roku 2002, je vyzvednout dobré zkušenosti z komunální politiky a ocenit konkrétní představitele této sféry (volené i jmenované), kteří mohou být příkladem všem ostatním.

Další informace o Ceně Přístav, laureátech jednotlivých ročníků a důvodech jejich ocenění najdete na stránkách www.crdm.cz/pristav.

Více informací poskytne:
Kristýna Makovcová, mediální komunikace – 774 885 787
kristyna.makovcova@crdm.cz

Napsal: admin