Aktuality

Dobrovolnická akce 72 hodin na startu: registrace projektů začíná

Zahájení projektu 72 hodin 2014 v Praze (foto Marek Krajči)

Třídenní dobrovolnický projekt 72 hodin, organizovaný Českou radou dětí a mládeže (ČRDM), o sobě dá v říjnu vědět svým pátým ročníkem. Uskuteční se v termínu od 13. do 16. října – v tomto rozmezí chtějí nadšenci po celé naší republice „pomáhat, protože chtějí“. Registrace jejich nápadů – dílčích projektů – byla právě spuštěna na www.72hodin.cz. V praxi může jít o celou škálu nejrůznějších nezištných aktivit. Nejen o „tradiční“ úklid dětských hřišť, parků či autobusových zastávek, ale třeba také o přípravu sportovního odpoledne pro děti z dětského domova, divadelního vystoupení pro seniory nebo o obnovu zanedbaného přírodního zdroje pitné vody.

Mladý herec Matyáš Valenta, který se stal jedním z patronů letošního ročníku, na adresu 72 hodin říká: „Vím, že pomáhat není v dnešní době pro každého samozřejmostí. Proto se mi projekt 72 hodin hodně líbí. Myslím, že může spoustě lidem ukázat, že pomoct někomu nemusí být nic náročného a že bychom si měli pomáhat nejen v rámci charitativních akcí.“

Podobně jako v uplynulých letech počítají pořadatelé 72 hodin i v roce 2016 s účastí především dětí ze školních tříd a z kamarádských part, stejně jako dobrovolníků z rozličných dětských a mládežnických spolků. K těm všem – ale i k jednotlivcům rozhodnutým přidat se k dílčí akci organizované třeba někým jiným z jejich městské části, městečka či vesnice – tedy směřují povzbudivá slova Matyáše Valenty: „Jste bezvadní, že jste do toho šli! Zkuste ještě přemluvit i svoje kamarády a kamarádky, ať to taky zkusí. Když budeme pomáhat ostatním, budou i ostatní pomáhat nám!“ Registr akcí je na výše uvedené adrese projektového webu otevřený všem, kteří to s pomocí druhým myslí vážně.

Loni se do takto přihlášených 620 akcí pustilo přes 29.000 lidí. Vzhledem k tomu, že se jednalo o již čtvrtý ročník 72 hodin a že srovnání čísel i za předchozí léta vyznívá stejně – vždy ve prospěch mladšího z obou porovnávaných ročníků – dá se dnes už hovořit o trendu. Nakolik bude patrný i letos, uvidíme zhruba za šest týdnů.

Projekt 72 hodin není ovšem výsadou pouze dobrovolníků v České republice, ale také v jiných evropských státech, kde v minulých letech probíhal: ve Švýcarsku, v Maďarsku, v Rakousku, ve Slovinsku či v Bosně a Hercegovině.

Více informací o projektu 72 hodin…

#72hodin

Napsal: Jiří Majer