Aktuality

Kam se posunulo téma, která nás tíží – plošná kontrola letních táborů?

Tábor tomíků na Klučance 2012 (foto A-TOM)

Povedlo se nám upozornit na tento problém jak v Senátu, tak u poslanců. Téma jsme dostali i do mediálního prostoru, ČTK vydala tento týden zprávu:

Koaliční poslanci vyzvali ministry, aby řešili kontroly pořadatelů táborů

(ČTK) Koaliční poslanci ze školského výboru vyzvali ministry školství, průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj, aby pomohli uklidnit situaci kolem rozsáhlých kontrol pořadatelů neziskových dětských táborů. V dopise, o kterém na Twitteru informoval poslanec David Šimek (za KDU-ČSL), tak podpořili Českou radu dětí a mládeže (ČRDM). Podle ní je kontrolní akce zbytečná a jen zatěžuje dobrovolníky z mládežnických organizací. Kontroly mají zjistit, zda organizátoři táborů skrytě nepodnikají.

Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová v reakci na dotaz ČTK odpověděla, že úřad chce zorganizovat schůzku zástupců tří ministerstev a ČRDM. Podle ministra pro místní rozvoj (MMR) Ivana Bartoše (Piráti) je nutné nalézt rovnováhu mezi kontrolou a možným zvýhodněním neziskových táborů. Ministerstvo průmyslu a obchodu v reakci uvedlo, že ke kontrolám přistoupilo na základě opakovaných stížností MMR a Asociace cestovních kanceláří ČR. „Stát dobrovolnické organizace podporuje, ale nemůže podporovat ty, u nichž vzniká podezření na protiprávní činnost. Cílem kontrolní akce nebylo a ani není někoho cíleně poškodit, naopak šlo o to zajistit, aby tato oblast byla vykonávána v souladu s právními předpisy,“ napsala Miluše Trefancová z tiskového oddělení ministerstva průmyslu.

Poslanci se dopisem obrátili na ministra školství Petra Gazdíka, ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (oba STAN) a ministra pro místní rozvoj Bartoše. Dopis podepsali kromě Šimka například Marek Výborný a Šimon Heller (oba KDU-ČSL) nebo Jan Lacina a Martin Hájek (oba STAN).

Předseda ČRDM Aleš Sedláček už v pondělí řekl, že pořadatelé neziskových táborů v současnosti čelí rozsáhlé kontrolní akci živnostenských odborů s cílem prověřit, zda skrytě cíleně nepodnikají. Kontroly podle něj začaly na základě podnětu Asociace cestovních kanceláří a při součinnosti ministerstev pro místní rozvoj a průmyslu a obchodu. Konají se od listopadu a nová vláda se tím zatím nezabývala, řekl. ČRDM se proto rovněž obrátila na Gazdíka, Síkelu a Bartoše, aby nutnost kontrol přehodnotili.

Pořadatele neziskových táborů nyní podpořili i koaliční poslanci. „Mládežnické organizace a lidé, kteří v nich pracují, vykonávají svoji činnost dobrovolně a na úkor svého volného času. Jejich práce si zaslouží ocenění, nikoli šikanu,“ uvedli v dopise. „Plošná kontrolní akce namířená proti nim, nadto vyvolaná komerčními subjekty, které práci těchto dobrovolníků vnímají jako konkurenci pro svoje komerční aktivity, naprosto nejsou namístě. Vyzýváme Vás proto k jednání se zástupci ČRDM a k hledání řešení, které by pomohlo situaci uklidnit,“ napsali ministrům.


Související článek:
Napsal: Marek Krajči