Aktuality

Vyjádření ČRDM ke kauze Malý princ

Česká rada dětí a mládeže přijala s velkým údivem v médiích publikovanou nemilou zprávu o tom, že dva vedoucí sdružení Malý princ jsou obviněni ze zneužívání svěřených dětí. Sdružení Malý princ jsme přitom v uplynulých letech vnímali jako úspěšné při práci se sociálně znevýhodněnou mládeží v Praze 5, a proto nás o to více mrzí, že při ní pravděpodobně docházelo k takovým odsouzeníhodným excesům.

Pro ČRDM i její členská sdružení je bezpečnost dětí a mládeže při aktivitách prioritou. Řadu rizik lze odfiltrovat kvalitním školením dobrovolníků v rámci propracovaných vzdělávacích systémů, avšak nikdy tomu nelze zabránit úplně. Důležitá je také preventivní spolupráce rodičů a poskytovatelů volnočasových aktivit, která může podobným patogenním jevům předcházet. To se odráží i v Devateru rad ČRDM pro rodiče při výběru mimoškolních aktivit.

V několika posledních týdnech navíc začalo představenstvo ČRDM diskutovat o vytvoření konceptu doporučení pro dobrovolníky a rodiče, jak přistupovat k práci s dětmi, aby se rizika podobných nešťastných událostí omezila.

ČRDM je servisní organizací téměř 100 sdružení dětí a mládeže, není jim žádným způsobem nadřazena. Podporuje činnost svých členských sdružení, zejména snahu o vytváření právních, hospodářských, společenských a kulturních podmínek vhodných pro jejich činnost.

Pavel Trantina v.r., předseda ČRDM
Aleš Sedláček v.r., 1. místopředseda ČRDM

Napsal: admin