„Nudí mne společnost, která se stará jen o sebe – a tak pomáhám…“ Tohle říká třináctiletý Aleš, který „72 hodin“ dobrovolničí už pět let.

Foto z projektu 72 hodin

(PRAHA 21. 9. 2017) – Uplynuly dva týdny, dva dny a dvě hodiny od spuštění registrace do letošního, již šestého ročníku největšího dobrovolnického projektu pro děti a mládež  „72 hodin“ – a organizátoři evidují téměř 16 000 přihlášených dobrovolníků! Pro srovnání, ve stejné době v roce 2015 bylo přihlášených 5400 mladých lidí a v roce 2016 jich bylo 14 000.

V čem tkví obliba 72 hodin, zjišťuje pořadatelka projektu Česká rada dětí a mládeže průběžně. „Vypadá to, že jsme se stali jakýmsi inkubátorem dobrovolnictví – možná je to tím, že u nás máte nad svým projektem absolutní kontrolu, děláte jen to, co si sami vymyslíte a na co máte síly. To je pro mladé lidi lákavé. Nás samozřejmě těší, že ti, kteří si to s námi vyzkoušeli, se k nám další rok vracejí. A my se jim snažíme podávat v mnoha ohledech pomocnou ruku. Poskytujeme stromy na sázení – letos jich rozdáme čtyři stovky, pokud chtějí uklízet veřejné prostory, poskytneme jim pytle, rukavice…,“ říká vedoucí projektu Jiří Gurecký.

Letos jsme navíc sami ve spolupráci s partnery připravili několik vlastních projektů, na nichž dobrovolníkům nabízíme účast:

• S Národním památkovým ústavem jsme připravili seznam objektů, kde pomoc dobrovolníků uvítají. Pomáhat mohou na Arcibiskupském zámku
    a zahradách v Kroměříži, ve Ville Stiassni, na Troskách, Stekníku, Jánském Vrchu, Liticích, Horšovském Týně a v Kynžvartu. Práce, které zde budou vykonávat, jsou různorodé, vesměs se však jedná o údržbu zeleně, cest, sběr drobného kamene, nátěr laviček apod. Kasteláni slibují vždy i nějakou tu odměnu ve formě speciálních prohlídek objektů, možnosti přespání apod.
  • Pražským dobrovolníkům nabízíme možnost zapojit se do projektů pořádaných ve spolupráci s Magistrátem hlavního města. V tuto chvíli hledáme dobrovolníky na stavění zídek hrází a tůní pro obojživelníky, především pro mloka skvrnitého na Drahaňském potoce (sever Prahy mezi Dolními Chabry a Vltavou) a výsadbu keřů a několika stromů na terasovitém pozemku na hranici národní přírodní památky Barrandovské skály.
  • Speciální projekt organizujeme ve spolupráci s Lesy hlavního města Prahy
    a organizátory vodácké klasiky Rio Botičo. Společnými silami uklidíme Botičský potok.

Hlásí se nám nadšenci z dětských a mládežnických spolků nebo skupiny, které se daly dohromady jen pro tento projekt. Nejvíce dobrovolníků je však mezi školními kolektivy.

Největšímu zájmu se akce zatím těší v Jihomoravském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

Registrované projekty 72 hodin v roce 2017 podle krajů

Prim zatím drží touha mladých lidí pomáhat přírodě, představuje 66 %. Svému okolí chce pomoci 19 % a druhým lidem 14 % mladých.

Rozdělení projektů 72 hodin v roce 2017 podle kategorie projektu

Všem, kteří chtějí pomoci druhým, přírodě či svému okolí, je na adrese https://www.72hodin.cz k dispozici registrace projektů. Svůj dílčí projekt tam mohou dobrovolníci registrovat v předstihu, ale prakticky až do samotného závěru letošního ročníku. Ten se letos uskuteční 12.–15. 10.2017.

Napsal: Soňa Polak