Aktuality

Akce 72 hodin – dejte dětem možnost vyzkoušet si dobročinnost, lidumilnost, dobrovolnictví

72 hodin – medvěd (ilustrace Klára Sedlo)

Proč? Proto, aby dětem v dospělosti přišlo běžné pomáhat lidem, kteří to potřebují. A když to má být běžná součást života, měly by s tímto pocitem vyrůstat. Ten jedinečný pocit radosti, vděku, potěšení z užitečnosti jim nikdo z hlavy a srdce nevymaže.

V cizině je zcela běžné, že se děti zapojují do dobrovolnictví ve směru, v jakém si vyberou. „V Česku je naše akce 72 hodin v tomto ohledu velkým průkopníkem. Moc nás těší, že za deset let svého trvání přinesla přes 5 000 projektů změřených na pomoc přírodě, lidem nebo okolí. Spontánně v nich pomáhalo téměř 300 000 malých a mladých dobrovolníků,“ říká vedoucí projektu Jiří Gurecký.

Zúčastnit se akce 72 hodin je investicí do růstu v empatického člověka, který je ochotný pomáhat tam, kde je to potřeba. Dobrovolnická zkušenost má na osobnostní rozvoj mladých lidí velmi pozitivní vliv. Zlepší si své organizační schopnosti, získají řadu užitečných kontaktů, naučí se týmové práci. Dobrovolníci se také snadněji orientuji na trhu práce a nacházejí pracovní uplatnění. Díky dobrovolnictví se v mladých lidech snižuje řada negativních jevů, včetně kriminálního chování.

ROČNÍK 2022 v bodech:

  • Letos se akce uskuteční v termínu 13.-16. října.
  • Máme radost, že na letošním vizuálu s námi spolupracuje jedna z nejúspěšnějších malířek současné mladé generace, Klára Sedlo.
  • Již jsme otevřeli registraci projektů pro letošní ročník! Ve formuláři si už můžete vybrat i nové tričko.
  • I letos se budete moci těšit na oblíbené sazenice. A jelikož jste loni měli velký zájem o okrasné keře, rozhodli jsme se je do letošní nabídky zařadit také.
  • Téma pro rok 2022 jsou tradice. Všichni se čas od času setkáváme s pocitem, že kdysi bylo líp. A teď určitě nemáme na mysli ekonomickou vyspělost či svobodu a demokracii. Třeba při vzpomínání přijdete na to, že by bylo hezké obnovit u vás v obci kousek zeleně, kam jste si v mládí chodili odpočinout či povídat s kamarády. Nebo vám chybí místo, kam byste si mohli jít zasportovat, jako jste to dělali dříve. V naší obci například sokolský oddíl po 15 letech začal obnovovat místní atletické hřiště. Tak zavzpomínejte, a třeba se vám podaří do svého života vrátit hezký kousek z minulosti.

CHCI SE REGISTROVAT

Ilustrace Klára Sedlo

 

Napsal: Marek Krajči

Fotogalerie k článku