Aktuality

Prohlášení k aktuálnímu dění v Bělorusku

foto: FB Amnesty International ČR

Česká rada dětí a mládeže stojí za mladými lidmi v Bělorusku. S obavami a zděšením sledujeme vývoj posledních dní a odsuzujeme veškeré násilí a brutalitu, která je používána vůči účastníkům poklidných demonstrací.

Tisíce lidí vyšly do ulic po vyhlášení výsledků prezidentských voleb v Bělorusku, které 9. srpna 2020 dle ústřední volební komise ovládl již pošesté Alexandr Lukašenko. Voleb se nemohli účastnit nezávislí pozorovatelé a události samotné předcházelo zadržování účastníků pokojných protestů, mezi nimi i mnoha mladých lidí. Počet zadržených se nyní vyšplhal až ke třem tisícům. Desítky lidí byly zraněny po násilném zásahu policie, jeden člověk zemřel. Bráněno je stále také v přístupu k internetovému připojení.

Jakožto členové evropské rodiny organizací dětí a mládeže vnímáme jako povinnost postavit se za Běloruskou unii sdružení dětí a mládeže (RADA) a za všechny mladé lidi a aktivisty v Bělorusku, kteří čelí masivnímu potlačování lidských práv a svobod. Vyzýváme k zastavení užívání násilí na účastnících pokojných demonstrací, k propuštění zadržených demonstrantů a k dodržování lidských práv v souladu s běloruskou Ústavou, Všeobecnou deklarací lidských práv z roku 1948 a s Mezinárodním paktem o občanských a politických právech z roku 1966. V neposlední řadě voláme po spravedlivých demokratických volbách.

Napsal: ĆRDM