Tiskové zprávy

Letní „tropy“ a zdravice řečníků: Bambiriáda 2014 odstartovala

Bambiriáda 2014 čtvrtek

(PRAHA 22. května) – Sluncem prozářený den, atakující teplotami letní „tropy“, a zdravice řečníků z pódia na dejvickém Vítězném náměstí odstartovaly Bambiriádu 2014. Známá celostátní akce, pořádaná Českou radou dětí a mládeže (ČRDM), se letos koná pod mottem „Už nás znáte? Jsme zde (znovu) 25 let“. Odkazuje jím jednak na zkušenosti, které řada dětských spolků, jež se na Bambiriádě nyní prezentují, získala za čtvrtstoletí svobodného rozvoje naší republiky, a jednak na fakt, že některé z nich předtím poznaly útlak totalitních režimů.

„V některých expozicích se můžete dozvědět více o historii dané organizace, která je někdy velmi hluboká, až to překvapuje. Mezi  zdejšími spolky jsou i ty, které byly založeny už za Rakousko-Uherska, a ne vždy mohly ve všech etapách naší historie být a vykonávat svoji činnost. Pakliže se spolek snaží působit navenek, snaží se vychovávat aktivní občany a přemýšlivé mladé lidi, tak ne vždy za všech okolností se to všem musí hodit… O to víc bychom se měli snažit, abychom takoví byli, protože to je jediná šance, jak překonat apatii, která nás začíná obklopovat,“ dovodil z hesla letošní Bambiriády její ředitel, předseda ČRDM Aleš Sedláček.

Proto také organizátoři – kromě obvyklé, již tradičně pestré nabídky volnočasových aktivit – připravili i zajímavou novinku. Na Bambiriádě 2014 byla zahájena geocachingová hra „Sametky“. Její název je přitom vlastně zkratkou. Jde o SAMETové vzpomínKY – ukryté texty (veřejnosti dosud prakticky neznámých) skutečných příběhů vztahujících se k událostem v Listopadu 1989 či z období nesvobody, které jim předcházelo. Pět z nich mohou zkusit objevovat i malí návštěvníci akce na „Kulaťáku“.

Vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Jan Michal připomněl, že letos je tomu nejen 25 let, co žijeme ve svobodné společnosti, ale že jsme také deset let v Evropské unii. „A já si myslím, že solidarita a pomoc jsou jedněmi z hodnot, na kterých je to evropské společenství národů, kterému říkáme dnes Evropská unie, postavena. Takže to, proč jsme do Evropské unie vstupovali, není pouze otázka prosperity a ekonomického růstu, ale domníváme se, že jde také o hodnotový rámec.“ Jan Michal má za to, že „mimoškolní, volnočasové aktivity dětí – ať už v rodině, v nějakých kroužcích či oddíle – jsou důležité kvůli tomu, že rozvíjejí člověka, lidskou bytost už od mládí jako osobnost“.

Podobně náměstek ministra obrany Jakub Kulhánek míní, že „jsou to právě takovéto akce, které nás inspirují v tom smyslu, že všechno není jen práce nebo škola, ale že je i důležité se občas dostat na čerstvý vzduch: třeba opustit i počítač a užít si krásného počasí“. Na jeho slova navázal zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR generálmajor František Malenínský. Zevrubně popsal mnohaletý vztah armády k Bambiriádě a vysvětlil jeho význam: „Chceme ukázat nejmladší generaci, že armáda je součástí českého státu a proč naše povolání je důležité k tomu, aby nejmladší generace mohla vyrůstat ve svobodné zemi. A zároveň je to pro nás příležitost ukázat, v čem je ta řehole, výjimečnost našeho povolání – že jsme tady společně s hasiči a s Policií ČR k tomu, abychom v krizových situacích dokázali pomoci.“

Radní Magistrátu hl. m. Prahy pro školství a volný čas Ludmila Štvánová zdůraznila, že každé dítě je nějak nadané; neexistuje podle ní člověk, který nemá nadání vůbec pro nic. „Každé dítě se rodí s nějakým talentem. Přeji proto všem dětem moudré rodiče, kteří dokáží právě jejich jedinečné nadání odhalit a pomoci jim v jejich rozvoji. Bambiráda jako veletrh volnočasových aktivit je ideální příležitostí k hledání skrytých vloh. Hlavní město proto s potěšením podporuje tyto akce pro děti,“ shrnula radní Ludmila Štvánová.

Pořadatele, hosty i návštěvníky Bambiriády přivítala v Dejvicích starostka Prahy 6 Marie Kousalíková. Jak řekla, je ráda, že Bambiriáda byla před několika lety přesunuta právě sem. „S Alešem Sedláčkem spolupracuji už dlouho a moc tuto akci podporuji, protože si myslím, že děti se mají ve volném čase něčím zabývat. Tady uvidí spoustu aktivit, které je třeba chytnou za srdce a rozhodou se, že do toho kterého oddílu vstoupí a že aktivitu, kterou oddíl nabízí, by rady dělaly. A to je dobře,“ dodala starostka Prahy 6.

Prorektor VŠCHT v Praze Pavel Hasal se vyjádřil k tomu, že škola poskytuje prostor pro Bambiriádu na svém pozemku zdarma: „Přijde mi, že pro nás jako pro veřejnou vysokou školu, je přirozené takové akce podporovat. Vzpomínám si, jak jsme byli před několika lety v tomto smyslu osloveni a že naše reakce byla tehdy spontánní: svůj pozemek poskytneme, a samozřejmě zadarmo. Vždyť by to bylo nemravné, chtít peníze: vždyť tady jde o děti… A musím říct, že máme taky trochu sobecký zájem: tyto malé děti, co tu (všude kolem u stánků mládežnických spolků) jsou, jsou možná i našimi budoucími studenty,“ odlehčil svoji řeč Pavel Hasal. Doplnil, že on osobně vidí ve studentech budoucnost.

Michal Urban, ředitel Odboru pro mládež Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, potvrdil na základě jemu známých dat, že dnešní děti tráví až příliš času u počítače. „Nová média jsou takové lákadlo pro mladé lidi, že to jde často na úkor tradičních aktivit, na které jsme byli zvyklí třeba my v našem dětském věku. …Já jsem moc rád, že ministerstvo může podporovat aktivity jako je Bambiriáda. Ale nejen ji; vlastně většinu aktivit, které jsou tady v těch stáncích dneska na ukázku. Protože je naprosto prokazatelné, že smysluplné trávení volného času přispívá ke zdravému rozvoji aktivních, slušných lidí, kteří znají své hodnoty, a jednou na nich bude stát naše společnost,“ zobecnil Michal Urban.

Logo Bambiriády 2014Bambiriádu 2014 je možné v době od 22. 5. do 25. 5. navštívit v některém z areálů těchto 15 měst: Blansko, České Budějovice, Český Těšín, Chrudim, Ivančice, Krnov, Kyjov, Liberec, Náchod, Ostrava, Plzeň, Praha, Šumperk, Třinec a Zlín.

Napsal: Marek Krajči