Aktuality

Máme reakci na náš společný otevřený dopis, je nadějná

Děti na táboře (foto archiv)

Ministr školství Robert Plaga na schůzi Senátu 17. 4. 2020 odpovídal při interpelacích na dotaz senátorky Renáty Chmelové, která ho vybídla k tomu, aby se jasně vyjádřil na téma letních táborů 2020. Pan ministr v odpovědi upřesnil, že jím avizovaný začátek letních táborů se netýkal dětských táborů, ale letních doškolovacích kempů, a ve výsledku se tak jedná jen o zkreslenou interpretaci.

Jak to tedy bude s tradičními tábory?

Odpověď ministra školství při interpelacích se shoduje s vyjádřením koordinátora epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví Rastislava Maďara, které dnes obdržela Kancelář České rady dětí a mládeže. Citujeme z ní:

„Do poloviny května se nebudeme vůbec schopni bavit v reálných obrysech, jestli vůbec tábory budou – ať už červenec, srpen nebo jindy. Jsme stále na velmi tenkém ledě. Teď je ještě na jakékoliv jednání příliš brzy. Bude-li se to vyvíjet dobře v dalších týdnech, domluvíme se určitě rychle a konstruktivně na dalších plánech, nejen za MZ ČR ale i s MŠMT, s panem ministrem Plagou a jeho týmem,“ píše pan Maďar.

„Mohu Vás ujistit, že pokud to aspoň trochu půjde, budu se klonit k umožnění táborů už v červenci, alespoň z pohledu homogenních skupin do 50 osob, např. skautů apod.“, doplňuje koordinátor epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví.

Toto stanovisko samozřejmě chápeme a respektujeme – a jsme připraveni se v prvním možném termínu bavit o nastavení táborů tak, aby si je děti užily, a zároveň abychom pro ně dokázali vytvořit takové podmínky, aby se riziko přenosu viru na táborech minimalizovalo.

Aktualizováno 20. 4. 2020:

Související:

Napsal: Marek Krajči