Aktuality

Státní medaile „Za zásluhy”: ČRDM podala návrh na Mikina

Česká rada dětí a mládeže už dlouho hledá cestu, jak i společensky ocenit ty dobrovolníky, kteří mnoho let – a leckdy i desítek let – obětavě a přitom kvalitně naplňují poslání vedoucích dětí a mladých lidí. Samozřejmě dobře víme, že nějaký diplom nebo medaile je to poslední, kvůli čemu by právě ti, kteří by si takové ocenění nepochybně zasloužili, tuhle svou činnost vykonávali. Smysl takového ocenění je také v prvé řadě v tom ukázat ostatním lidem na ohromnou hodnotu výchovy a doprovázení mladých lidí při jejich cestě ke zralé dospělosti.

Ing. Milan Appel – MikinUrčité řešení nám nabídl při nedávném společném jednání předseda vlády Vladimír Špidla – totiž navrhnout Českou radou dětí a mládeže takového člověka na státní vyznamenání medailí Za zásluhy. I když tato možnost neřeší původní záměr pravidelného oceňování výchovných pracovníků-dobrovolníků, jak jej svého času sledoval náš návrh na cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy, přesto by byla škoda nevyužít vyjádřené podpory ministerského předsedy pro případné udělení vysokého státního vyznamenání u příležitosti státního svátku 28. října.

Proto Česká rada dětí a mládeže předložila návrh sdružení Pionýr na vyznamenání Ing. Milana Appela z brněnských Lužánek – tedy mnohým z vás známého Mikina. Spolunavrhovateli jsou: Asociace křesťanských sdružení mládeže, Petrov – sdružení pro práci s dětmi a mládeží brněnské diecéze, Sdružení pracovníků Domů dětí a mládeže ČR a Zeměpisná společnost MORAVA. Jsme přesvědčeni, že jde o návrh mimořádně kvalitní, který má naději uspět.

Stručnou charakteristiku toho, zač se medaile Za zásluhy uděluje (podle toho, jak je to stanoveno v příslušném zákonu), i se seznamem těch, kteří ji dosud obdrželi, naleznete zde (PDF, 119 kB).

Jiří Zajíc, ředitel Kanceláře ČRDM

Napsal: admin