Aktuality

#GiveAVote – nová kampaň s cílem mobilizovat mladé lidi k volbám do Evropského parlamentu

Kampaň #GiveAVote

#GiveAVote je kampaň vedená mladými lidmi s naprosto novým přístupem k tomu, jak dostat mladé voliče k volbám do Evropského parlamentu. Kampaň je zaštítěna sdružením European Youth Card Association (EYCA) a spolufinancována z programu Erasmus+. Členské organizace EYCA ze 12 členských států úzce spolupracují s mladými aktivisty a zajišťují jim podporu.

I když má EU obrovský vliv na životy mladých lidí, pouze 28 % z nich přišlo v roce 2014 k volbám do Evropského parlamentu – ze všech věkových skupin byla jejich volební účast nejnižší. Mezitím se však mladí čím dál více angažují okolo témat, na kterých jim záleží, a stojí v čele tak zásadních bojů, jako je ten s klimatickou změnou či boj za ženská práva.

Kampaň je vedena 25 mladými aktivisty ve věku od 18 do 26 let ze 13 členských států EU.

Česko zastupuje Adam Trunečka„Záleží mi na studiu, boji proti klimatické změně a na budoucnosti EU. Pokud chceme bojovat s klimatickou změnou, můžeme nejen 1) změnit některé naše návyky, ale také 2) přijít v květnu k evropským volbám do EU, která má obrovskou moc, co se životního prostředí týče, a my můžeme výrazně ovlivnit složení některých jejích institucí. Ovšem když my mladí volit nepřijdeme, nebude mít pro politiky velkou cenu jednat v našem zájmu.“

Více o EU a volbách do Evropského parlamentu zjistíte z Adamových videí na Youtube…

Napsal: Marek Krajči