Aktuality

Neziskové organizace vyzvaly premiéra Babiše ke změně zástupců v hospodářském a sociálním výboru EU

Roman Haken a Pavel Trantina (foto archiv ČRDM)

Premiér Andrej Babiš vytlačuje experty neziskového sektoru z Evropského hospodářského a sociálního výboru, který je poradním orgánem Evropské komise. Mezi zástupce neziskových organizací ve výboru prosadil svého poradce, ekonoma Jaroslava Ungermana a výkonnou ředitelku pro Společnou zemědělskou politiku v Agrární komoře Jarmilou Dubravskou, ačkoli je Rada vlády pro nevládní neziskové organizace nominovala jen třemi, respektive jedním hlasem z 23. Naopak dosavadní členy výboru Pavla Trantinu a Romana Hakena, kteří získali po 18 hlasech, Úřad vlády z původní nominace stáhl. O změně podle zástupců neziskových organizací rozhodl premiér, který je zároveň předsedou RVNNO. Dopisem ho NNO – mezi nimi i ČRDM – vyzvaly k nápravě…

Pavel Trantina je nyní v EHSV místopředsedou sekce pro neziskové organizace. Pracuje jako grantový specialista v organizaci Junák – český skaut. Stejně jako v minulosti ho do výboru opět navrhla ČRDM. Roman Haken se zabývá agendou sociálního podnikání a sociálního zemědělství, problematikou životního prostředí nebo agendou SMART cities.

„Pavel Trantina a Roman Haken jsou lidé, kteří svou práci ve výboru dělají dobře. To neznamená, že by ji někdo jiný nemohl dělat také dobře. Jenže když k tomu vláda nechá udělat hlasovací proceduru v Radě vlády pro NNO, a pak se rozhodne, že z těch voleb vezme ty, co dostali nejméně hlasů, a vymění je za ty, co dostali nejvíce (zjednodušeně), tak je to výsměch, který přináší otázku PROČ. Když se do toho trochu ponoříte, tak z toho máte pocit, že ti dosazení jsou pro premiéra důležití lidé, kteří budou hájit ty správné agrozájmy v instituci, která je právě naopak postavená tak, aby hájila různé zájmy různých organizací a dávala stanoviska, klidně i oponentní, dalším institucím. EHSV je střet zaměstnavatelů, odborářů a NNO. Je škoda, když se v tom dělá zmatek a není to pro ČR ani dobrá vizitka,“ otevřeně říká předseda ČRDM Aleš Sedláček.

Z médií:

Napsal: Marek Krajči

Ke stažení

Příloha k článku ke stažení