Projekt 72 hodin začal zvesela. Kromě práce se občas i hrálo a tančilo

Zahájení projektu 72 hodin 2014 v Praze (foto Marek Krajči)

(PRAHA 9. října) – Brigáda, nebo happening? Obojí. Pražské zahájení třídenního celorepublikového projektu 72 hodin, plného dobrovolnických akcí, proběhlo v přívětivém slunečném počasí a pohodové náladě. Na čtyřech místech hlavního města se postupně objevilo několik desítek mladých lidí s košťaty, hráběmi, škrabkami, kbelíky, plastovými pytli na odpadky… a s chutí něco prospěšného udělat „pro lidi, přírodu a místo, kde žiješ“.

A tak se zametalo na Senovážném náměstí; v parčíku na Florenci se strhával nelegální výlep, uklízelo se na cyklostezce na Rohanském nábřeží a hrabalo se listí a sázela se lípa v parku u Belvederu poblíž Pražského Hradu. „Letošní zahájení se mi líbí, protože dorazilo hodně dobrovolníků. Někteří z nich jsou cizinci, protože v rámci 72 hodin probíhají i mezinárodní výměny. A mám také radost, že náš projekt zajímá média; v tomto ohledu se nám v loňských dvou letech dařilo jenom trochu, a myslím si, že letos se to povedlo,“ okomentoval během práce na Florenci start třetího ročníku dobrovolnického maratónu místopředseda ČRDM Ondřej Šejtka.

Kromě práce při něm došlo i na spontánní taneční kreace – to když to „rozbalila“ dvojice hudebníků ve složení DJ Swing Garden a Dave Trumpeteer, která vyhrávala brigádníkům, kde to jen šlo. K pracantům z řad pořádající České rady dětí a mládeže (ČRDM) se přidali dobrovolníci z ciziny – konkrétně šlo o mládež z Rakouska, Bosny a Hercegoviny, Maďarska a Švýcarska – a také studentky a studenti karlínského gymnázia, které se zmíněné akce pravidelně účastní.

Mnozí z nich měli na sobě projektová trička, vyrobená speciálně za tímto účelem. O to, aby se zásilky s bleděmodrobílými triky dostaly také k partám dobrovolníků v různých jiných částech naší republiky, se zdarma postarala partnerská kurýrní služba Geis; podobně Pražské služby nabídly organizátorům k dispozici pár svých multikár… Do výčtu partnerů 72 hodin náleží ještě Dopravní podnik hl. m. Prahy, ministerstvo školství a vydavatelství MINDOK.

Pod pojmem 72 hodin se ukrývají tři dny dobrovolnických aktivit probíhajících ve všech krajích české republiky. Letošní ročník je v pořadí již třetí a zapojilo se do něj přes 21.000 dobrovolníků ve více než 430 projektech. „Máme z toho obrovskou radost: ta čísla rok od roku rostou – a věřme, že to tak bude pokračovat i v dalších letech,“ poznamenal Ondřej Šejtka. Projekty přitom mají rozmanité zaměření, od sociálně dobročinných (probíhají většinou v domech pro seniory nebo Klokáncích) přes obvyklý úklid a zkrášlování blízkého okolí až po vysloveně ekologické (čištění koryt vodních toků, úklid lesoparků apod.). „Zahajovací akce je v plném proudu; jsem s ní velmi spokojený a věřím, že se bude líbit lidem. Přál bych si, aby vzbudila jejich zájem nejen o projekt 72 hodin, ale o dobrovolnictví obecně,“ dodal místopředseda České rady dětí a mládeže.

Více informací se lze dozvědět na projektovém webu www.72hodin.cz. Video ze zahajovací akce naleznete na Youtube.

KONTAKTNÍ OSOBA:
Ing. Ondřej Šejtka