Aktuality

Aleš Sedláček: Vláda se chystá lít peníze do betonu a rezignuje na podporu a vzdělávání mladých lidí

Peníze – koruny (foto Shutterstock)

Česká rada dětí a mládeže nesouhlasí s plány vlády výrazně krátit v investicích evropských prostředků do (nejen) mladých lidí.

Tento týden bude vláda rozhodovat o návrhu ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové na změny v alokaci finančních prostředků z evropských fondů pro nové programové období 2021–2027. Podle návrhu by byly finance z Evropského sociálního fondu (ESF) nově zkráceny z 2,7 miliard na necelých 1,7 miliard EUR. Naopak navýšeny by měly být prostředky do „tvrdých“ projektů financovaných z Fondu soudržnosti, který je určen pro strukturálně postižené regiony.

„Vláda se chystá lít peníze do betonu a rezignuje na podporu a vzdělávání mladých lidí. Navíc tak činí v aktuální situaci, kdy nezaměstnanost poroste a potřeba trhu se bude měnit. S tím nemůže Česká rada dětí a mládeže souhlasit,“ říká její předseda Aleš Sedláček.

Z prostředků ESF jsou financovány i tzv. dětské skupiny, které do značné míry sanují nedostatek míst v zařízeních předškolního vzdělávání, a to hlavně v prstencích kolem velkých měst. Důležitá je i práce s dětmi v předškolním věku v sociálně vyloučených lokalitách, dluhové poradenství apod.

Podíl ESF na prostředcích ze strukturálních fondů přitom již byl snížen. Zatímco v nyní končícím programovém období 2014‒2020 tvořil 22,32 procenta z celkové alokace, pro budoucí období to mělo být jen 13,87 procenta. Pokud plán ve vládě projde, tvořil by ve finále podíl ESF pro období 2021–2027 dokonce méně než 10 procent. Školství (včetně strukturálně postižených regionů) by tím přišlo o polovinu peněz, s nimiž se počítá pro opatření a priority nově připravované Strategie vzdělávací politiky 2030+.

V aktuálním programovém období z prostředků ESF financují školy psychology nebo školní asistenty, na které běžně nedostanou peníze z rozpočtu ministerstva školství. V praxi by vládou navržený postup omezil také možnost věnovat se ve výuce individuálně potřebným. Ať se již jedná o děti se speciálními potřebami či děti talentované.

„Také dobrovolná práce s dětmi a mládeží ve volném čase, hlavní náplň spolků sdružených v České radě dětí a mládeže, byla v současném období podpořena z prostředků ESF. Jednalo se jak o vzdělávání vedoucích, tak i tvorbu a pilotáž nových vzdělávacích programů pro děti,“ dodává Aleš Sedláček.

Související článek:

Napsal: Marek Krajči