Aktuality

Česká rada dětí a mládeže v médiích: Ubývá míst, kam mohou jet děti na tábor

Tábory u vody (ilustrační foto Asociace turistických oddílů mládeže)

Novinky.cz / 9. 5. 2024, redaktor Oldřich Danda

Pořadatelé letních táborů – skauti, mladí turisté nebo pionýři – se čím dál více dostávají do úzkých. Zatímco jim každým rokem přibývá dětí, které chtějí strávit čtrnáct dní v přírodě, míst, kde mohou rozbít stanový tábor, naopak ubývá.

Podle předsedy České rady dětí a mládeže Aleše Sedláčka je po republice okolo 1500 tábořišť, ale kvůli suchu a kácení lesů po kůrovcové kalamitě každý rok ubude 60 až 100 vhodných lokalit. Zoufalá situace je například na Vysočině, kterou kůrovec napadl nejhůře. „Postupně ubývají místa, kam můžeme jezdit. A proto musíme více vytěžovat tábory, které máme, ale to naráží na ochranu přírodu a na zájmy zemědělců,“ řekl Právu a Novinkám Aleš Sedláček. Dodal, že přitom je mezi dětmi a mládeží o členství v organizacích velký zájem.

Nová místa na tábory se hledají jen těžko, protože nejlepší místa jsou u potoků a říček, ale tam v potenciálních záplavových zónách vznik nových tábořišť zakazuje zákon. Dovolena jsou pouze ta, která táborníci v minulosti už používali. „Místa, na kterých historicky tábory byly, jsou ale už vyčerpaná, a proto musíme jít do míst, která nejsou klimaticky příznivá, protože nejsou u vody a nedá se tam koupat,“ poznamenal Aleš Sedláček.

Situaci chtěli vyřešit poslanci, mezi kterými je řada skautů. Do nového vodního zákona, který se upravoval hlavně kvůli havárii na Bečvě a který Sněmovna přijala minulý týden, chtěli dát pozměňovací návrh, který by umožňoval stavět stanové tábory i v záplavových zónách. Ale neuspěli. „Důvodem je, že ministerstvo životního prostředí plánuje úpravu aktivních záplavových zón formou vyhlášky. Je ale dohoda s ministry životního prostředí i zemědělství, že najdeme cestu, aby mohly být tábory i v záplavových zónách, kde historicky nikdy nebyly,“ řekl lidovecký poslanec David Šimek.

Podle Aleše Sedláčka by měly úřady vzít v potaz, že skauti na podobných místech táboří více než století. „Myslím, že jsme schopni posoudit nebezpečnost jednotlivých míst, a děláme to už sto let a není třeba, aby nás vodní zákon omezoval v tom, kde můžeme nebo nemůžeme tábořit,“ řekl Aleš Sedláček. Dodal, že statistiky úrazů dětí na táborech jasně ukazují, že provozovatelé táborů se chovají zodpovědně.

V otázce záplavových míst poslanci neuspěli, ale podařilo se jim do vodního zákona dostat alespoň výjimku pro tábory do 60 dětí pro nakládání s odpady.

Celý článek: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-ubyva-mist-kam-mohou-jet-deti-na-tabor-40470655

Foto Asociace turistických oddílů mládeže

Napsal: ČRDM