Aktuality

Děkujeme všem dobrovolníkům za kus odvedené práce!

72 hodin v roce 2017 (foto archiv ČRDM)

Vážíme si toho, že jste si vybrali náš projekt 72 hodin

V době od 12. do 15. října 2017 se do akcí „pro lidi, přírodu a místo, kde žijí“ pouštěli nejčastěji dobrovolníci-školáci a party nadšenců. Po nich následovali lidé z členských organizací České rady dětí a mládeže, nejvíc jich bylo ze Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, z Asociace TOM, z Pionýra, z Junáka – českého skauta, z Rady dětí a mládeže Moravskoslezského kraje. Pokud jde o regionální zastoupení, nejčastějším dějištěm projektů se stal Moravskoslezský kraj, po němž následoval kraj Jihomoravský. Středočeský a Ústecký kraj obsadily se stejným počtem projektů pomyslnou třetí příčku.

„Všem dobrovolníkům bych chtěl velice poděkovat za kus odvedené práce. Věřím, že vám přinesla dobrý pocit a radost. Budeme rádi, když vám elán a chuť pomáhat vydrží a příští rok do toho půjdete s námi opět,“ pronesl na adresu účastníků letošního ročníku 72 hodin Jiří Gurecký, vedoucí projektu.

Jakého typu projekty byly?

  • Například Městský parlament dětí a mládeže z Brna pomáhal ve vile Stiassni, kterou připravil na zimu.
  • Asociace TOM 1007 CHIPPEWA Česká Lípa zorganizovala charitativní akci „Běh za novým úsměvem“ v českolipském městském parku. Upozornila tak na problematiku dětí s rozštěpem obličeje.
  • „Daruj krev, daruješ život“ – je již tradiční akce studentů 3. a 4. ročníků Gymnázia Hořovice pro transfuzní stanici místní nemocnice.
  • Projekt Přátelství bez hranic vnesl do letošního ročníku 72 hodin prohlubování česko-německých vztahů formou dobrovolnické výpomoci z Německa. Této příležitosti využili skauti z Klatov a spolu s německými dobrovolníky pomohli v domě seniorů s přípravami na zimu.
  • Dobrovolníci z řad žáků základní školy v Přibyslavi četli po dva dny dětem v mateřské školce své oblíbené knihy a sdíleli s nimi své pocity z vyprávěných příběhů.
  • Rada dětí a mládeže Jihočeského kraje upekla sušenky pro kluky a holčičky z dětského centra ve Strakonicích.
  • Spolek Tydlidům, Nebovidy u Brna uklidil zpustlé hrobové místa na tamním hřbitově.
  • Po létě a nepořádných turistech poklidili TOM 1018 Magneti, a to v okolí hradu Kost. V rámci projektu prozkoumali i mučírnu a popřemýšleli v ní, jak naučit turisty neházet odpadky všude kolem sebe…
  • Mladí hasiči z Metylovic opět uklidili všechny cesty, stezky a chodníky, které vedou na Čupek.
  • Budky pro ptáky a jesle pro zajíce vyrobili skauti z Čechovic, oddíl Poutníci.
  • TOM 4105 Tuři Olomouc vysadila stromy pro Ondru, který kvůli úrazu přišel na levé straně o sluch. V září prodělal operaci… Touží po odpočinku v hamace, ale nemá ji kam zavěsit. Bude sice několik let trvat, než stromy zesílí, ale naděje tu je. Na rozdíl od toho, že bude slyšet jako většina zdravých lidí…

Letošní novinky projektu 72 hodin, které pro dobrovolníky připravila ČRDM

  • S Národním památkovým ústavem jsme nabídli možnost pomoci některému z českých hradů a zámků. Pomáhalo se ve ville Stiassni, na Troskách, Stekníku, Jánském Vrchu, Liticích, Horšovském Týně a v Kynžvartu. Dobrovolníci zde uklízeli okolní cestičky, natírali lavičky nebo čistili lesní porost kolem hradů. Odměnou jim byly speciální prohlídky objektů nebo přespání v nich.
  • Pražským dobrovolníkům jsme nabídli možnost zapojit se do projektů pořádaných ve spolupráci s magistrátem. Například naše Česká rada se zapojila do stavění zídek hrází a tůní pro obojživelníky, především pro mloka skvrnitého na Drahanském potoce.
  • Speciální projekt jsme organizovali ve spolupráci s Lesy hlavního města Prahy. Společnými silami jsme uklidili Botičský potok.
  • Obnova lesních studánek – to byla další letošní novinka. Se značkou Toma jsme připravili možnost obnovit některou ze zanedbaných studánek. Toma provozuje po celý rok projekt Živé studánky.

Těší nás, že naše nabídka novinek se u dobrovolníků setkala s úspěchem – především se líbila možnost jít pomáhat na české hrady a zámky. Dobrou zprávou tedy je, že v tom budeme pokračovat i v ročníku následujícím. Pokusíme se k úklidu připravit ještě více objektů.

logo-72hodin1Psalo se o nás snad ve všech regionálních vydáních Deníku. Pozadu nezůstala ani rádia, zejména o projektu informovalo Rádio 1 a síť rádií Kiss a Hit. Byli jsme ve Zprávičkách na ČT, ve víkendovém Studiu 6 České televize. Český rozhlas nás podpořil hodinovým vysíláním v Klubu Rádia Junior nebo informacemi ve zpravodajských relacích. ČTK vydala o projektu dva rozsáhlé články, které uveřejnila řada předních českých médii. Všem, kdo o nás napsali nebo natočili reportáž, patří náš vděk.

ČRDM nabídla dobrovolníkům zapojeným do projektu 72 hodin přes 400 kusů ovocných stromů určených k sázení. Poskytla nám je společnost Jukka z Ostrožské Nové Vsi. Všem zájemcům, kteří uklízeli své okolí, zajistila Česká rada ochranné pomůcky. Společnost Innogy poskytla peněžní podporu, díky které jsme mohli nastartovat deset dobrovolnických projektů.

Koordinátorům projektů zasílali organizátoři z ČRDM informační balíček s tričkem, letáky a dalšími propagačními předměty. O rozesílku se již čtvrtým rokem postarala prostřednictvím kurýrní služby Geis, jež zásilky České rady rozeslala po celé naší republice.

V soutěžích i letos potěšily ceny věnované společnostmi MINDOK, Dinopark a EYCA.

Všem ze srdce děkujeme.

Napsal: Marek Krajči