Aktuality

Francouzská chuť jednat

Mohou být elán a chuť dělat něco užitečného pro společnost přísadou do elixíru mládí? Možná. Ve Francii tomu zkusili přijít na kloub – a výsledky jsou takové, že se rozhodli nenechat si tuhle alchymickou recepturu jen pro sebe. Proto teď skupinka francouzských aktivistů objíždí s karavanem některé evropské země a vysvětluje, v čem projekt nazvaný Chuť jednat (Envie d´agir) vlastně spočívá. Zastavili se i v Praze a 10. března odpoledne se tu setkali se zástupci ČRDM.

Mělo by to být řečeno hned na začátku: soutěž v rámci zmíněného projektu „Chuť jednat”, přejmenovanou na „Být při tom”, letos vyhlásilo i české ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. (Více o soutěži se lze dočíst mimo jiné na stránkách ČRDM, na www.adam.cz a v příloze prvního čísla Archy.) A může za to vlastně francouzský ministr školství Luc Ferry. „Rozhodl se povzbudit zájem mladých lidí o dění ve společnosti, a proto vyhlásil tento program,” řekla při pražském setkání hlavní koordinátorka projektu Julie Navarro.

Ministrova slova následoval čin. Ze všeho nejdřív se objevil francouzský „národní průvodce” pro mladé. Julie Navarro vysvětlila, že šlo o brožurku, obsahující důležité adresy a informace o všech institucích, které nějak pomáhají nebo jsou k dispozici mládeži. V brožuře se objevily také inspirativní příběhy mladých lidí, kteří přes jejich nízký věk už v životě leccos dokázali. Knížka určená zájemcům od 11 do 28 let vyšla nákladem jednoho milionu kusů výtisků a distribuovala se prostřednictvím škol i mimo ně – například sítí informačních center pro mladé. Letos se ve Francii podařilo něco trochu jiného: dohoda s regionálním tiskem znamenala vydání speciálních novinových příloh určených mládeži. Počítačové klávesnice redaktorů vyťukaly základní texty o těch z nich, kteří již něco pozoruhodného pro společnost vykonali; v přílohách se navíc objevila přehršle kontaktů a informací o tom, co se vlastně mládeži kde nabízí – neboli na jakou technickou, materiální i finanční pomoc by mohla „dosáhnout”.

Organizátoři projektu se ovšem soustředili hlavně na vytvoření rozsáhlého webu www.enviedagir.fr. Obrovská databáze soustředí všechny organizace a projekty, které jsou mladým lidem k dispozici. „Je tam speciální vyhledávač – takže jestli máte chuť třeba na jihu Francie opravovat římské malby, najde vám všechny organizace, které se něčím podobným ve vašem okolí zabývají,” rozvedla Julie Navarro. Databáze nyní podle ní zahrnuje na 15 000 organizací, zhruba 10 000 projektů a 500 novinových článků, které o nich redaktoři sepsali. Webová stránka, určená dobrovolníkům i profesionálům pracujícím s mládeží, se má podle plánů jejích tvůrců letos rozšířit o prostor věnovaný Evropě. Evropská databáze ve třech jazycích – francouzštině, angličtině a němčině – by měla zahrnovat informace o všech zajímavých projektech, probíhajících v partnerských zemích, které se do programu letos zapojily.

Ve Francii se nyní klade značný důraz i na to, aby se projekt a informace o něm dostaly na „místní úroveň” – tedy co nejblíže těm, kterým jsou určeny. Vytváří se prostor k tomu, aby zástupci organizací pracujících s dětmi a mládeží měli možnost s nimi ve školách a informačních centrech na tohle téma mluvit: poradí jim třeba, jak si založit vlastní organizaci, nebo jak se zúčastnit vyhlédnutého projektu.

Velkorysý program zahrnuje i další dvě akce. Náplní té první jsou jakési „spanilé jízdy” – 25 mladých lidí objíždí v autech 75 francouzských měst; diskutuje se svými vrstevníky a vysvětluje jim, co mohou pro své okolí udělat. Druhou akcí je již zmíněná soutěž Chuť jednat / Být při tom; podstata spočívá v ocenění mladých lidí, jejich skupin a zajímavých projektů, v nichž působí. Julie Navarro vypočetla, že ve Francii měli loni 600 regionálních vítězů, z nichž každý dostal cenu v hodnotě asi 1 000 euro; 45 se dočkalo na národní úrovni ocenění ve výši zhruba 3 000 euro a 10 z nich mělo to štěstí, že mohli svůj příběh – a to, co se jim podařilo – představit v televizi. Koordinátorka projektu upozornila na to, že se tak zlepšuje nejen povědomí veřejnosti o tom, co všechno mládež podniká, ale především postavení dobrovolné činnosti mladých lidí ve společnosti.

„Důležitý je výsledek: to, abychom zmobilizovali lidi v našich sdruženích, v našich partnerských organizacích, aby se do projektu zapojili,” soudí o české soutěži Být při tom předseda České rady dětí a mládeže Pavel Trantina. „Je to pro ně docela zajímavá šance, aby představili své projekty – to, co dělají – a získali za to i ocenění. Může být příslibem pro nějakou podporu i ze strany našeho ministerstva školství na projekty pro příští rok,“ dodal Pavel Trantina.

Až se francouzská osádka „evropského karavanu” vrátí domů, bude mít za sebou spoustu kilometrů najetých po silnicích Rakouska, Belgie, Řecka, Německa, Irska, Lucemburska, Polska a Maďarska. A také České republiky, kde se aktivisté Envie d´agir od šéfa ČRDM dozvěděli řadu zajímavostí, třeba o blížící se Bambiriádě.

Jiří Majer

Napsal: admin