Aktuality

Snížení stropu pro náhradu za týden dovolené navíc nemá s ochotou vedoucích jet na tábory žádnou souvislost

Tábor (ilustrační foto Jakub Fraj)

Zákoník práce ve své novelizaci zavedl od roku 2021 možnost čerpat týden placeného volna s náhradou mzdy (platu) pro vedoucí, kteří celoročně pravidelně pracují s dětmi ve volnočasových aktivitách. Poslanci tak reagovali na snižující se ochotu vedoucích brát si v létě dovolenou a jet na letní tábory. Zájem o tábory je přitom ze strany rodičů a dětí vzrůstající. Jedná se o dostupnou formu pobytu dětí v přírodě, která je pro jejich zdraví a duševní pohodu důležitá. Poslanci se rozhodli zareagovat a pomoci novelou zákoníku práce.

S vědomím toho, že státní rozpočet je omezený, byl stanoven strop pro finanční náhradu ve výši průměrné měsíční mzdy. Bylo tím samozřejmě myšleno, že částka náhrady bude přepočtena na skutečný počet proplácených dnů volna. Zjednodušeně, když mám mzdu 43 tis. Kč za měsíc, mohu dostat na náhradě za týden volna pro vedoucí 10 tis. Kč. Jelikož to ale nebylo v zákoně přesně popsáno, ministerstvo práce a sociálních věcí to vyložilo tak, že pokud někdo bere měsíčně například 200 tis. Kč, pak strop pro výplatu náhrady za týden dovolené je výše měsíční průměrné mzdy, tedy cca 43 tis. Kč. K takto vysokému plnění opravdu v jednotkách případů došlo.

Novela tedy plošně nesnižuje vyplácené náhrady vedoucím, jak by se mohlo zdát, ale upřesňuje, že se musí strop náhrady přepočíst na počet hodin dovolené. Tedy zjednodušeně, že za týden dostanete na náhradě mzdy maximálně 10. tis Kč, a ne 43 tis. Kč, jak tomu mohlo v extrémních případech být v letech 2021–2023.

Na skutečnou ochotu vedoucích jet na tábor nemá tato úprava žádný vliv. Jedná se opravdu jen o upřesnění paragrafu v zákoníku práce tak, aby byl výklad jednoznačný.

Dobrovolní vedoucí v organizacích dětí a mládeže odvedou v průměru 320 hodin práce ročně. Někteří dokonce až 1000 hodin za rok, což v přepočtu, dle metodiky Mezinárodní organizace práce, činí cca 300 tis. Kč. Je to obrovská hodnota, kterou naše společnost dostává, a jsem rád, že stát přemýšlí o systematické podpoře dobrovolnictví a organizací, které s dobrovolníky pracují. K podrobnějšímu pohledu na dobrovolnictví doporučuji nejnovější šetření ČSÚ, které bylo zveřejněno minulý měsíc.

Ilustrační foto Jakub Fraj

Napsal: Ing. Aleš Sedláček, předseda České rady dětí a mládeže