Tiskové zprávy

Bambiriáda 2010: Sobotní volno zvýšilo zájem veřejnosti o programy dětských spolků

TISKOVÁ ZPRÁVA

Bambiriáda(PRAHA 22. května 2010) – S příchodem víkendového volna bylo znát, že zesílil zájem veřejnosti o programy dětských a mládežnických sdružení, která se třetím dnem prezentují v řadě měst naší republiky na známé akci zvané Bambiriáda. Její dvanáctý ročník, konaný pod mottem Tvůj průvodce volným časem, namíchal dětem a jejich rodičům koktejl, který nepochybně stojí za to ochutnat: Vzduchem létají šipky, kříží se meče šermířů, sviští tětivy luků, tryská voda z hasičských proudnic, výskají folklorní soubory, točí se hrnčířské kruhy a paintballoví střelci zkoušejí svoji mušku. A někde se ještě navíc noří do vodní hladiny pádla a občas dokonce i zafrkají koně…

O spokojenost malých návštěvníků i jejich dospělého doprovodu se v bambiriádních areálech starají tisíce dobrovolníků z mnoha desítek nejrůznějších volnočasových sdružení, domů dětí a mládeže i center volného času. U svých prezentačních stanů se zájemcům o přichystané aktivity – i o „pouhé“ informace o jejich celoroční činnosti – věnují dobrovolní hasiči, skauti, pionýři, tomíci, debrujáři, salesiáni, pathfindeři, brontosauři a mnozí další.

Zvláštní uznání si jistě zaslouží ostravští pořadatelé, jejichž situaci zkomplikovaly záplavy na severní Moravě. Tamní organizátory potěšilo, že i přes nepřízeň počasí si již v pátek našli cestu na Bambiriádu veřejně činní hosté. Během dne přivítali poslankyni Parlamentu ČR Dagmar Molendovou, vedoucí odboru školství Úřadu obvodu Ostrava-Jih Sylvu Sládečkovou a Ľubomíra Košíka, který s sebou přivedl delegaci z Košic. Všichni hosté si prohlédli místo konání letošní Bambiriády a popovídali si s jejími pořadateli. V sobotu časně ráno Ostravu znovu zkrápěly proudy deště, později však ustal. „Začali jsme na všech stanovištích, kde mohou účastníci získat razítka do svých bambipasů. Věříme, že i když se na nás zatím slunce neusmívá, ti co nás navštívili, překousnou i bláto, které nás letos provází, a nevzdají to dříve, než budou mít bambipas kompletní,“ uvedli organizátoři ostravské akce.

Podobnou cestu po jednotlivých stanovištích absolvují i soutěživí návštěvníci také na plzeňské Bambiriádě. „Počasí nám přeje, sluníčko se na nás směje, a tak vše probíhá v naprosto úžasné atmosféře. U cílového stanu se začínají pomalu scházet děti, které od rána stihly nasbírat potřebná razítka. Ostatní ještě cvičí svá těla a mozečky,“ lze se dočíst na bambiriádním webu.

Na Vysočině se Bambiriáda odehrává v Jihlavě, kde sobotní program zahrnoval mj. produkci hudebních skupin, lanové aktivity, taneční vystoupení, ukázky historického šermu, koně a v rámci doprovodných akcí i možnost pozorování oblohy pomocí astronomických dalekohledů. Středočeská akce v Příbrami nabídla program obsahující kromě jiných aktivit chůzi na chůdách, odlévání stop a vylévání masek, ekologické i technologické hříčky, airsoftovou mini-střelnici, radioamatérskou činnost, hlavolamy, vázané stavby či ukázky hasičského „požárního útoku“.

Zlínskou akci v pátek večer zpestřila působivá ohňová show. Sobotní program přivedl na náměstí orientální tanečnice, klub Sarkander tam předvedl Makarenu a Centrum pro rodinu se pochlubilo nejmenšími účastníky místní Bambiriády ze sdružení Sedmikrásek. K magnetům náchodského areálu patřily zážitkové hry, rafting, indiánské dovednosti nebo létání na laně. Na pražský „Kulaťák“ zase odpoledne zavítal česko-argentinský novinář, spisovatel, dobrodruh a šaman Juan Braun. Brněnský rodák, který žil a pracoval v pěti desítkách zemí světa a v posledních letech zakotvil v našem hlavním městě, se zúčastnil besedy s mladými lidmi v rámci doprovodných akcí Bambiriády 2010.

Další informace lze nalézt na adresách www.bambiriada.cz a www.adam.cz.

Kontakt: Česká rada dětí a mládeže, Senovážné náměstí 24, 116 47 Praha 1
Projektová manažerka Bambiriády: Blanka Lišková, e-mail: blanka@adam.cz
Manažerka komunikace a PR ČRDM: Lucie Celbová, e-mail: lucie.celbova@crdm.cz

Napsal: admin