Tiskové zprávy

Bambiriáda 2013 běží naplno. Děti se baví: hrají si, soutěží, řeší rébusy a závodí

Bambiriada-2013-hlavni-brana_970583

TISKOVÁ ZPRÁVA

(PRAHA 24. května) – Bambiriáda 2013 pokračovala druhým dnem svého trvání – nyní v17 městech ve všech krajích ČR. K areálům otevřeným již od čtvrtka v šesti městech se totiž v pátek 24. května připojily i všechny ostatní. V rámci chrudimské akce tak třeba proběhlo okresní kolo soutěže hlídek mladých zdravotníků, návštěvníci té rychnovské si mohli se sdružením AFS – Mezikulturní programy vyzkoušet izraelskou hru s peckami Gogoi´m či švédskou deskovou hru Tripp Trapp Truu a ve Zlíně si mladí dobrovolní hasiči změřili své síly při tzv. požárních útocích.

Logo Bambiriády 2013V Blansku spojili zábavný program s charitativní akcí. „Chceme nasbírat staré plyšáky, s kterými si třeba už děti nehrají, a věnovat je orgánu sociálně právní ochrany dětí a dalším místům, kde je jejich potřeba. Stará hračka tak bude moci někomu dalšímu udělat radost,“ nechala se slyšet jedna z organizátorek Romana Ošlejšková.

Bambiriáda 2013 – divadlo u Asociace turistických oddílů mládežeK magnetům náchodské akce patřil program hasičů z Dolní Radechové, díky němuž si děti mohly vyzkoušet práci s hasičskou proudnicí. Bylo pro ně připraveno i létání na laně a vysoké lanové lávky; nechyběla laserová střelnice ani vzduchovka, luk a kuše. Zvídavé děti se tam také mohly dívat na oblohu nefalšovaným hvězdářským dalekohledem, k dispozici všem byly jednokolky, děti se mohly učit žonglovat nebo zacházet s náčiním poi-poi. A vzhledem k tomu, že akce probíhala i na řece Metuji, mohli se zájemci dokonce projet na raftu nebo na nafukovací kanoi.

Kdo se na pražském „Kulaťáku“ vydal ke stanu Lobkowiczkého paláce, mohl si nejen prohlédnout pravý šlechtický rodokmen, ale zkusit si vyplnit i ten svůj. Mají tu i dobové hry, jako je například rybolov, házení kroužků na hradební věže nebo míčků do rozevřené dračí tlamy. Ve stánku „Škola“ zase učitel Jaroslav Flejberk a jeho asistenti předvádějí mechanické hlavolamy staré více než sto let; příchozí se seznámí i s čínskými kroužky, věhlasným Ježkem v kleci či Rubikovou kostkou. A letos poprvé si mohou malí návštěvníci dejvické akce díky Českému svazu chovatelů prohlédnout a pochovat živé zvířátko; těšit se mohou na kočičky, morčata nebo třeba anglické pávíky.

Bambiriáda 2013 – hry a soutěže pro dětiTaké další bambiriádní areály nabídly návštěvníkům pestrou směsici zábavy, her a soutěží – vědomostních i těch, které trochu prověřují fyzickou kondici. A poněvadž téma letošní bambiriády zní Dětství v proměnách času, na mnoha místech přišly ke slovu i hry, jakými se bavívaly starší generace. Kdo chtěl, mohl si vyzkoušet třeba chození na chůdách, káču anebo se třeba jen v klidu pohoupat na velikém houpacím koni…

Ne všude ovšem akcím pořádaným pod širým nebem zrovna přeje počasí. Kvůli jeho nepřízni proto třeba zlínští organizátoři oznámili, že se páteční program přesunul z parku Komenského na náměstí Míru, a to v omezené podobě. Chvíli po poledni se náměstí nicméně roztančilo v rytmu orientálních tanců v podání skupiny z DDM Astra Zlín.

Bambiriádu 2013 je možné navštívit v době od 23. do 26. května v některém ze 17 areálů v Blansku, Českých Budějovicích, Českém Těšíně, Humpolci, Chebu, Chrudimi, Ivančicích, Kyjově, Liberci, Náchodě, Ostravě, Plzni, Praze, Rychnově n. Kněžnou, Šumperku, Třinci a ve Zlíně.

Napsal: admin