Tiskové zprávy

Pomáháme tam, kde to máme rádi…

72 hodin – jdu do toho! (ilustrační fotografie archiv projektu 72 hodin)

Dobrovolníci budou po tři dny v ČR zvelebovat své okolí

(PRAHA 10. 10. 2017) – Více než 30 000 dobrovolníků v celé České republice budou počínaje čtvrtkem 12. 10. po 72 hodin zvelebovat své okolí, pomáhat druhým nebo přírodě. Naplánováno mají přes 550 akcí, mezi kterými jsou například úklidy lesů, parků, dětských hřišť a školních pozemků, výsadby stromů a keřů nebo třeba sběr lesních plodů pro zvěř. Úklidové akce proběhnou na mnoha českých hradech. Někde si dobrovolníci naplánovali sociální projekty jako návštěvu seniorů, pomoc dětem s postižením nebo výpomoc v útulcích pro zvířata.

Akci pošesté pořádá Česká rada dětí a mládeže, jejímž cílem je zapojit do ní co nejvíce mladých lidí, přivést je k dobrovolné práci pro své okolí a ukázat, že mohou sami změnit věci, které se jim nelíbí. Naučit je spolupracovat a víc vnímat svět kolem sebe. Díky pořádání jednotlivých projektů také posílit vztahy v místních komunitách a vytvořit hodnoty a zajímavé podněty pro smysluplné trávení volného času.

Projekt je určen dětem i rodičům, mladým lidem, neziskovým organizacím, ale i neformálním skupinám a jednotlivcům, zkrátka všem, kteří podporují myšlenku dobrovolnictví a není jim cizí nezištně pomoci druhým nebo svému okolí.

Trochu statistiky

Přihlášky chodí převážně ze škol, ale dávají o sobě vědět také nadšenci z různých dětských a mládežnických spolků. Největšímu zájmu se akce zatím těší v Moravskoslezském, Jihomoravském a Ústeckém kraji. Pardubický kraj, Královéhradecký a Praha zaostávají. Prim zatím drží touha mladých lidí pomáhat přírodě, 63 %. Svému okolí chce pomoci 21 % a lidem 16 %.

V čem tkví obliba 72 hodin?

Vypadá to, že jsme se stali jakýmsi inkubátorem dobrovolnictví – možná je to tím, že u nás máte nad svým projektem absolutní kontrolu, děláte jen to, co si sami vymyslíte a na co máte síly. To je pro mladé lidi lákavé. Nás samozřejmě těší, že ti, kteří si to s námi vyzkoušeli, se k nám další rok vracejí. A my se jim snažíme podávat v mnoha ohledech pomocnou ruku. Poskytujeme stromy na sázení – letos jich rozdáme čtyři stovky, pokud chtějí uklízet veřejné prostory, poskytneme jim pytle, rukavice…,“ říká vedoucí projektu Jiří Gurecký.

Kdy to celé proběhne?

Projekty budou probíhat po celém Česku od čtvrtka 12. října 2017 od 12:00 do neděle 15. října 2017 do 12:00. Projekty mohou být libovolně dlouhé. Může se tedy jednat jen o několikahodinovou aktivitu, či o třídenní maratón dobrovolnických prací.

Dobrovolnické příběhy jsou různé

  • Například Městský parlament dětí a mládeže z Brna nechce jenom sedět, ale svému okolí i pomáhat – ve vile Stiassni, kterou připraví na zimu.
  • Asociace TOM 1007 CHIPPEWA Česká Lípa organizuje charitativní akci „Běh za novým úsměvem“ v českolipském městském parku. Chtějí tak upozornit na problematiku dětí s rozštěpem obličeje. Jeho cílem je propagace a finanční podpora léčby těchto dětí.
  • „Daruj krev, daruješ život“ – je již tradiční akce studentů 3. a 4. ročníků Gymnázia Hořovice pro transfuzní stanici místní nemocnice.
  • Dobrovolníci z řad žáků základní školy v Přibyslavi budou po dva dny číst dětem v mateřské školce své oblíbené knihy, povídat si s nimi a sdílet s nimi své pocity z vyprávěných příběhů.
  • Pionýrská skupina Ptáčata Domažlice uklidí okolí cyklostezky z Domažlic do Havlovic, která je oblíbená nejen cyklisty, ale i běžci nebo maminkami s kočárky.
  • Rada dětí a mládeže Jihočeského kraje upeče sušenky pro kluky a holčičky z dětského centra ve Strakonicích.
  • Spolek Tydlidům, Nebovidy u Brna, se chystá na úklid zpustlých hrobových míst na tamním hřbitově, průřez a odvoz seschlých větví ze smrků u pomníku padlých.
  • Po létě a nepořádných turistech poklidí TOM 1018 Magneti, a to v okolí hradu Kost. V rámci projektu prozkoumají i mučírnu a popřemýšlejí v ní, jak naučit turisty neházet odpadky všude kolem sebe…
  • Mladí hasiči z Metylovic opět uklidí všechny cesty, stezky a chodníky, které vedou na Čupek. Budky pro ptáky a jesle pro zajíce budou vyrábět skauti z Čechovic, oddíl Poutníci.
  • Dvě čtvrté třídy ZŠ v Libochovicích nasbírají kaštany a žaludy, které budou předány místním myslivcům.
  • Asociace TOM, Tuři 4105 Olomouc vysadí stromy pro Ondru, který kvůli úrazu přišel na levé straně o sluch. V září prodělal operaci… Touží po odpočinku v hamace, ale nemá ji kam zavěsit. Bude sice několik let trvat, než stromy zesílí, ale naděje tu je. Na rozdíl od toho, že bude slyšet jako většina zdravých lidí…

Letošní novinky projektu, které samotný projekt 72 hodin připravil pro dobrovolníky

  • S Národním památkovým ústavem jsme připravili seznam objektů, kde pomoc dobrovolníků uvítají. Pomáhat mohou na Arcibiskupském zámku a zahradách v Kroměříži, ve Ville Stiassni, na Troskách, Stekníku, Jánském Vrchu, Liticích, Horšovském Týně a v Kynžvartu. Práce, které zde budou vykonávat, jsou různorodé, vesměs se však jedná o údržbu zeleně, cest, sběr drobného kamene, nátěr laviček apod. Kasteláni slibují vždy i nějakou tu odměnu ve formě speciálních prohlídek objektů, možnosti přespání apod.
  • Pražským dobrovolníkům nabízíme možnost zapojit se do projektů pořádaných ve spolupráci s magistrátem hlavního města. V tuto chvíli hledáme dobrovolníky na stavění zídek hrází a tůní pro obojživelníky, především pro mloka skvrnitého na Drahanském potoce (sever Prahy mezi Dolními Chabry a Vltavou) a výsadbu keřů a několika stromů na terasovitém pozemku na hranici národní přírodní památky Barrandovské skály.
  • Speciální projekt organizujeme ve spolupráci s Lesy hlavního města Prahy a organizátory vodácké klasiky Rio Botičo. Společnými silami uklidíme Botičský potok.
  • Obnova lesních studánek – to je další tip. Se značkou Toma jsme připravili možnost obnovit některou ze zanedbaných studánek. Toma provozuje po celý rok projekt Živé studánky. Společně jsme vybrali 18 těch, které potřebují pomoc dobrovolníků právě teď.

Všem, co mají chuť napsat či natočit o dobrovolnicích reportáž, rádi zprostředkujeme „cestu“… A předem děkujeme.


KONTAKTNÍ OSOBA
Soňa Polak
PR a komunikace
sona.polak@crdm.cz

Napsal: Marek Krajči