Aktuality

Je to na dobré cestě…

Energie (ilustrační foto Canva)

Máme radost, že společná aktivita MŠMT a podvýboru pro mládež Poslanecké sněmovny ČR nás zas o krůček přiblížila k mimořádné dotaci na zvýšené náklady za energie v našich spolcích.

Náklady na vytápění či elektřinu významně vzrostly i organizacím poskytujícím dětem mimoškolní výchovu, jenže státní rozpočet na ně nemyslel. Koaliční poslanci v čele s Davidem Šimkem to chtějí změnit pozměňovacím návrhem zákona o státním rozpočtu. Ve středu 21. 9.  2022 ho podpořily jak rozpočtový výbor Sněmovny, tak Ministerstvo financí. Touto úpravou se 60 milionů z původně schválené podpory pro sport přesune mládežnickým organizacím, na které se v době rostoucích cen energií zapomnělo úplně.

„Na konci července vláda premiéra Petra Fialy odsouhlasila dodatečných 500 milionů pro amatérský sport. Národní sportovní agentura už vypsala dotační titul, který není na půl miliardy, ale na nižší částku. Takže pozměňovací návrh neohrozí dotační titul, který směřuje k pomoci s vysokými cenami energií. V zásadě to zůstává ve stejné oblasti, jen jsou ty děti jinak organizované. Mění se sice příjemci, ale nemění se účel těch peněz, to je pro mě důležité. Proto jsem nakonec dal souhlasné stanovisko,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Na jednání zástupců ČRDM s MŠMT ministr školství slíbil, že pokud se touto cestou podaří získat dodatečné prostředky, tak ještě letos vypíše mimořádnou dotační výzvu pro mládežnické organizace na podporu zvýšených energií. „Celých těchto 60 milionů by mělo jít na podporu mládeže,“ potvrdil ministr Balaš i pro média.

Napsal: Marek Krajči