Aktuality

Mapování radiace jako hra na výpravách

Detektor SAFECAST bGeigie Nano

Máte zájem se zapojit do programu radiační ochrany?

Oslovil nás Státní ústav radiační ochrany, který hledá mladé zvídavé lidi se zájmem o techniku. SÚRO Praha, v.v.i. hledá dobrovolníky z řad občanů, kteří by monitorovali radiaci v rámci svých výletů do přírody. Pro členy organizací, kteří se zajímají o tuto problematiku nebo jsou nadšenci do techniky, je to možnost se seznámit s novými přístroji a postupy.

SÚRO Praha, v.v.i. by případným zájemcům na čas zapůjčil přístroj (krabička o něco větší než mobil), který by s sebou nosili na výlety, výpravy a cestou by prováděli měření, které by pak Státnímu ústavu radiační ochrany odeslali. Odborníci z tohoto ústavu by dále data zpracovali a zanesli do mapy.

Připadá nám to jako zajímavé zpestření programu na oddílových výletech. Pokud o takovou spolupráci máte zájem, přihlaste se prosím paní Věře Matějkové ze SÚRO, která by s vámi domluvila další postup:

Mgr. Věra Matějková
e-mail: vera.matejkova@suro.cz
Státní ústav radiační ochrany, v.v.i.
Bartoškova 28, 140 00 Praha 4
tel.: 226 518 285

Předpokládáme, že by před měřením a zapůjčením přístrojů proběhla krátká schůzka, na které byste se s přístroji seznámili a naučili pracovat. Takovou schůzku se bude SÚRO snažit uspořádat na úrovni krajů. Budeme tedy rádi, když se vám v krajích podaří se zkoordinovat navzájem a školení připravit pro více organizací.

Pokud se do projektu chcete zapojit, napište prosím paní Matějkové. Uveďte prosím, za jakou organizaci se hlásíte a kde působíte, ve které obci případně kraji. Zanechte na sebe kontakt. Do předmětu zprávy napište: Radiace ČRDM

Celá akce je zcela bezpečná. :)

Milé organizace, pokud se do projektu zapojíte, budeme rádi za vaši reakci, nějaký komentář k celé akci, foto z monitorování nebo článek. Ozvěte se nám na adresu: sona.polak@crdm.cz

Detektor SAFECAST bGeigie Nano

Detektor SAFECAST bGeigie Nano

bGeigie Nano je jednoduchý přístroj s GM trubicí a GPS v odolném pouzdře a s jednoduchým ovládáním. Obsluha je jednoduchá, stačí pouze přístroj zapnout a vyčkat až se automaticky zahájí zápis dat do paměti. K měřeným hodnotám se automaticky přidávají GPS souřadnice. Po nahrání dat na web SAFECASTu dojde k jejich vyhodnocení a zobrazení v mapě.

Napsal: Marek Krajči