Tiskové zprávy

5. ročník největšího podzimního dobrovolnického projektu 72 HODIN se blíží

72hodin-dobrovolnici-pri-praci_841320

(PRAHA 10. 10. 2016) – Do premiéry celostátního projektu nyní zbývá stejně tolik času, kolik hlásá jeho název. Do akce, konané v Česku již popáté, se během tří dnů od 13. do 16. října chystá zatím zapojit 28.470 dobrovolníků. Z 55 % jde o nadšence z řad školního žactva, 45 % tvoří dobrovolníci z dětských a mládežnických spolků a dalších neformálních skupin. Své síly hodlají rozložit do více než 570 dílčích projektů.

Pokud jde o míru zapojení jednotlivých regionů, tradičně vede Jihomoravský kraj (79 projektů), následují kraje Středočeský a Ústecký (oba mají po 64 projektech) a kraj Moravskoslezský jim už šlape na paty (58 projektů).

Celorepubliková akce oficiálně začne zahajovacím projektem České rady dětí a mládeže (ČRDM) v Malé Šárce v Praze 6, a to ve čtvrtek 13. 10. od 10 hodin.

Tento rok jsme se rozhodli pro obnovu turistického altánu v částech Malé Šárky. Čeká nás oprava střechy, betonovaní, výměna zchátralých dřevěných částí objektu. Jsou to i práce odborné, proto nám s rekonstrukcí pomůžou i Lesy hlavního města Prahy,“ řekl místopředseda ČRDM Ondřej Šejtka.

K pracantům v modrých tričkách s projektovými motivy se připojí i starosta MČ Praha 6 Ondřej Kolář.

Ruku k dílu přiloží také dobrovolníci ze zahraniční, kteří na akci 72 hodin přijedou do České republiky z Maďarska a z Finska.

Zajímavost navíc: dobrovolníky podpořila speciálním video pozdravem i ministryně školství Kateřina Valachová


Česká rada dětí a mládeže byla založena v červenci 1998 osmi sdruženími dětí a mládeže. Dnes sdružuje 98 členských organizací (mezi nimi většinu celostátních organizací dětí a mládeže), představujících kolem 200 000 individuálních členů. Členy ČRDM jsou sdružení velmi malá i ta největší, včetně deseti krajských rad mládeže. #CRDM

72 hodin jsou tři dny plné dobrovolnických aktivit, které se po celé ČR konají již po páté. Projekt České rady dětí a mládeže nabízí malým i odrostlejším dobrovolníkům šanci zažít neopakovatelné zážitky se svými kamarády a hledat odpověď na otázku – Dokážeme za 72 hodin zlepšit své okolí? #72hodin

Napsal: Marek Krajči