72 hodin odstartuje již tento týden

72 hodin 2021

Největší dobrovolnická akce pro děti a mládež – 72 hodin (Pomáhám, protože chci) – odstartuje již tento týden, 14. 10. 2021, a vstoupí tak do svého jubilejního desátého ročníku!

Za tu dobu přinesla Česku přes 4500 projektů zaměřených na pomoc přírodě, lidem nebo okolí. Spontánně v nich pomáhalo téměř 225 000 dobrovolníků. Tři dny dobrovolnictví po celé naší zemi organizuje Česká rada dětí a mládeže. Projekt dlouhodobě finančně podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Letos se akce uskuteční v termínu 14.–17. října 2021.

Nemáme problém přesvědčit děti k „dobrovolničení“

Mezi koordinátory věrnými akci celých uplynulých devět let patří i Jaroslav Babický, vedoucí turistického oddílu Ježci z Českých Budějovic. Jeho upřímné odpovědi vám dají možnost autenticky nahlédnout do zákulisí akce.

• Jste projektu věrní celých devět let. Proč? V čem vidíte jeho přínos?

Projekt sen nám od začátku líbil, hlavně pro tu myšlenku, že v jednom časovém úseku se do něho zapojí tolik lidí napříč republikou, a dokonce i v zahraničí.  Přínosem projektu je určitě i to, že spojuje lidi napříč generacemi. Hlavně ale naučí děti, že udělat něco pro druhé je správné a mělo by se to stát samozřejmostí. Získání dobrého pocitu, že jsme udělali něco skvělého, co nás hřeje na duši, už je konečnou odměnou.

Také myslím, že před deseti lety nebyly skoro žádné podobné projekty, a i když se časem začaly postupně objevovat, zůstali jsme 72 hodinám věrní. Také jsme rádi, že se můžeme pyšnit krásnými tričky, která jsou opravdu originální.

• Co dětem říká dobrovolnictví? Nemáte je problém přesvědčit?

Děti nemáme problém přesvědčit k dobrovolničení, už vědí, o co jde, a proto se projektu zúčastní nejen ony, ale vezmou s sebou i kamarády, sourozence a rodiče. Máme projekt tak rádi, že se ho zúčastňujeme dokonce dvakrát. Jednou s RADAMBUKem a jednou ve svém vlastním, „Ježčím“.

Dobrovolnictví mladých lidí je na vzestupu

„V posledních pěti letech jsme schopni prokázat nárůst zapojování mladých lidí do dobrovolnických aktivit. Zatímco v roce 2017 se zapojoval každý pátý, v roce 2020 je to již každý čtvrtý mladý člověk. Největší nárůst pozorujeme u mladých ve věku od 15 do 20 let, kdy se v roce 2020 zapojil do dobrovolnických aktivit takřka každý třetí dospívající,“ přibližuje Jan Husák, vedoucí analytické sekce ČRDM.

Zajímavé bylo pozorovat také dynamiku pomoci v době mezi prvními vlnami pandemie, kdy se ukazuje, že mladí dospívající do 20 let také výrazně více pomáhali svým nejbližším a známým a naopak měli méně možností pomáhat např. svým sousedům či cizím lidem.

„Motivaci k takovému jednání nám potvrzují í výsledky z našeho výzkumu Hodnoty mladých, kdy se ukazuje, že spolehlivost a péče o nejbližší jsou pro české mladé těmi nejdůležitějšími hodnotami,“ dodává Jan Husák.

Ze zmiňovaného výzkumu vyplývá, že mladí lidé se pomoci a dobrovolnictví nebojí. Když je někdo požádá o pomoc, devět z deseti pomůže. Celkem 77 procent mladých udává, že má sklon pomáhat ostatním, pokud to potřebují nebo jsou v krizi. A 83 procent mladých také udává, že když pomáhají, nic za to na oplátku neočekávají, i když čtyři z deseti mladých jsou rádi, když se ví, že pomáhají zrovna oni, a 23 procent pro dobročinnost přímo motivuje možnost uvádět si to v životopisu. Takřka dvě třetiny mladých také očekávají, že když někomu pomohou, v budoucnu bude také pomoženo jim, budou-li to potřebovat.

Avízo: všechny výsledky z reprezentativního výzkumu Hodnoty mladých zveřejníme 19. 10. 2021.

Vše o projektu 72 hodin