Aktuality

Bambiriáda 2004 – poprvé mezinárodní

foto_1_velke_695938

Po čtyřech dnech skončila v neděli 23. května odpoledne největší tuzemská prezentační akce dětských a mládežnických sdružení a center volného času Bambiriáda 2004, pořádaná Českou radou dětí a mládeže (ČRDM). Šestý ročník prestižní akce nabídl ve 28 městech ve všech krajích ČR malým návštěvníkům i jejich rodičům pestrou škálu podnětů, inspirací a nápadů k mimoškolní činnosti. Podobně pestré bylo ovšem i počasí, které Bambiriádu v celé republice provázelo: sluneční pohodu vystřídaly prudké bouře, zima a déšť. Podle dosud sumarizovaných údajů navštívilo Bambiriádu od čtvrtka do soboty na 176.000 lidí, z toho 42.000 v Praze. Ať už konečný součet předčí loňských 230.000 či nikoli, jedno je jisté: Bambiriáda 2004 dostala mezinárodní rozměr.

„Bambiriáda byla letos mezinárodní akcí – nejen proto, že se uskutečnila i v Žilině na Slovensku, ale už z toho důvodu, že v řadě měst přivítali zahraniční hosty, zástupce sdružení dětí a mládeže, které působí ve státech Evropské unie,“ podotkl hlavní koordinátor celého projektu Pavel Hofrichter. Podle jeho názoru se Bambiriáda stává vrcholem toho, co dětská a mládežnická sdružení mohou předvést veřejnosti. „Jednotlivá sdružení mají své klubovny, kde běží celoroční činnost, mají své tábory, ale běžní lidé je nevidí. A tady na Bambiriádě se mohou ukázat veřejnosti a říct: Jsme tady – a podívejte se, co umíme,“ shrnul dojmy z právě uplynulého ročníku Pavel Hofrichter.

Fotografie z Bambiriády 2004Během bambiriádního maratónu předvedla plejádu svých činností dlouhá řada sdružení, od početně nejsilnějšího Junáka, Pionýra, sdružení hasičů či A-TOM až po ta málo početná a známá. Společně rozšířili povědomí mnoha rodičů o tom, jak fungují, co dětem nabízejí a jaký je jejich cíl. Součástí Bambiriády se již tradičně staly doprovodné akce, tvořící její lákavý kolorit. Na pražskou Letenskou pláň ve větrném počasí seskočilo z vrtulníku šest parašutistů – armádních záchranářů a výsadkářů. Malé i velké posluchače roztančil rytmem svých písní známý kytarista a zpěvák Ivan Hlas. V Senátu Parlamentu ČR zasedal Dětský sněm, na němž jednali zástupci regionálních částí Národního parlamentu dětí a mládeže (NPDM) a předseda ČRDM Pavel Trantina spolu s náměstkem ministryně školství Jaroslavem Müllnerem předali šestici komunálních politiků Cenu Přístav za jejich úsilí ve prospěch mladé generace. O to, aby Bambiriáda fungovala podle plánu, se staraly desítky členů Skautské ochranné služby (SOS) a dobrovolníků.

Fotografie z Bambiriády 2004A co zajímavého se dělo v krajích? Například v děčínském amfiteátru na Smetanově nábřeží vystoupily taneční skupiny, kapely, mažoretky, rock’n'rollové formace a středověké tanečnice. U stánků na nábřeží bavili kolemjdoucí šermíři a kynologové. Bambiriádu v Hradci Králové jen za první den navštívilo přes 2800 lidí, což je téměř čtyřikrát více než loni. Mezi hradecké zvláštnosti patřila ohnivá show Pavla Kloučka, člena skupiny Groš; nic podobného na letošním ročníku Bambiriády k vidění nebylo. O jedno z nejsledovanějších vystoupení v Olomouci se postarali tamní hasiči, kteří předvedli mistrnou ukázku vyproštění zraněného člověka z havarovaného vozidla. V Šumperku si zájemci zase mohli vyzkoušet policejní vysílačky a na počítači program Identikit, používaný při sestavování pravděpodobného portrétu pachatele trestného činu. Zlín nabídl oblíbenou dětskou diskotéku…

Podrobnější informace k právě uplynulému ročníku lze nalézt také na internetových adresách www.bambiriada.cz a www.adam.cz.

Jiří Majer, Slávek Hrzal, Jiří Zajíc

Fotografie z Bambiriády 2004 Fotografie z Bambiriády 2004 Fotografie z Bambiriády 2004

Napsal: admin