Aktuality

Noví Mladí delegáti ČR do OSN – Barbora Antonovičová a Patrik Plavec

Mladí delegáti ČR do OSN Barbora Antonovičová a Patrik Plavec (foto Marek Krajči)

Barbora Antonovičová a Patrik Plavec se podpisem smlouvy s Českou radou dětí a mládeže oficiálně stali novými Mladými delegáty ČR do OSN pro roky 2018/2019.

Po pětihodinovém zaškolovacím setkání na ČRDM čekalo nové delegáty mnoho dalších příprav. Absolvovali několik schůzek na Ministerstvu zahraničních věcí České republiky a Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, aby se především podrobně seznámili s plány i programem jejich pobytu na říjnovém Valném shromáždění OSN v New Yorku.

„Dověděli jsme se, že v OSN se budeme oba především účastnit jednání a schůzek ve třetím výboru – v Sociálním, kulturním a humanitárním výboru. Máme také příležitost ve výboru přednést projev jako zástupci mladých lidí z České republiky. Nyní na jeho psaní intenzivně pracujeme, je poměrně těžké vše vměstnat do pěti minut,“ přiblížila Bára zmiňované schůzky.

A dodává: „Na Valném shromáždění OSN se setkáme s mnoha dalšími mladými delegáty z jiných zemí, se kterými budeme mít možnost spolupracovat na akcích mimo hlavní jednání OSN. Půjde o zhruba dvouhodinové bloky zaměřené na určitou oblast života mladých – například vzdělávání, nebo zaměstnávání atd. Na těchto setkáních se téma prodiskutuje nejen s dalšími mladými delegáty, ale i se stálými diplomaty v OSN. Určitě se do těchto akcí rádi zapojíme a některou budeme i spoluorganizovat.“

Bára a Patrik natočili po schůzce na Ministerstvu zahraničních věcí krátké video:

Mladí delegáti ČR do OSN Barbora Antonovičová a Patrik Plavec

Kdo jsou Bára Antonovičová a Patrik Plavec?

Barbora je mladá právnička, která pracuje v Kanceláři veřejného ochránce práv. Byla přijata k doktorskému studiu na Právnické fakultě MU v Brně. Absolvovala Evropskou dobrovolnou službu v Holandsku. Dlouhodobě se zabývá problematikou lidských práv, píše na toto téma odborné články. Mimo to také závodně plave.

Patrik je čerstvým absolventem Oxfordské univerzity ve Velké Británii. Dlouhodobě se zajímá o zahraničně-politické a společenské dění, účastnil se modelových jednání Severoatlantické aliance a OSN, absolvoval stáže na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR a v Evropském parlamentu. Hrál osm let na bicí nástroje a během studia aktivně působil v Československém spolku sdružujícím české a slovenské studenty na tamější univerzitě.

„Možnost stát se na krátký čas oficiálním členem České mise v New Yorku bude bez pochyby zážitek na celý život. Není toho málo, ale celé je pro mě výzva a velký závazek směrem k mladým lidem. Těším se, až s nimi budu diskutovat o jejich problémech a doufám, že aspoň část z nich ponouknu k tomu, aby se víc zajímali o dění kolem sebe a ve společnosti. I zdánlivě malá změna totiž může nakonec obohatit a ovlivnit celou společnost,“ neskrývá radost Bára.

„Pokud by Vás zajímalo, co v rámci svého mandátu děláme, sledujte naši stránku na FB Mladí delegáti ČR do OSN,“ dodává Patrik.

Poznat mladé delegáty můžete z rozhovoru na ČT

Bára Antonovičová, Patrik Plavec a loňský delegát David Ulvr byli hlavními hosty brněnského vysílání Dobré ráno České televize. Rozsáhlý rozhovor mladých delegátů probíhal v pěti vstupech. Video záznam pořadu…

Napsal: Marek Krajči

Fotogalerie k článku