Česká rada dětí a mládeže udělila Ceny Přístav za rok 2016

Cena Přístav 2016 (foto Jiří Majer)

(PRAHA 25. 11. 2016) – Výroční Cenu Přístav, pravidelně udělovanou Českou radou dětí a mládeže (ČRDM) zástupcům veřejné správy a samosprávy za jejich podporu mimoškolní práce s naší nejmladší generací, letos obdrželo šest lidí. Dne 24. listopadu si ji ve zrekonstruovaných prostorách Písecké brány v Praze 6 převzali tito laureáti a laureátky:

Ing. Jana Fialová, MBA

Já jsem hrdá na ty lidičky, kteří mě nominovali. Vůbec jsem to netušila. Obor školství, mládež a sport a volnočasové aktivity jsou sice mou náplní, ale přiznám se, že to školství mě trápí trošku víc, trošku víc mě zaměstnává, a proto jsem byla velmi překvapena, že ti tři lidé, kteří se mnou sedí u stolu, mi tu nominaci dali. Známe se osobně, potkáváme se na mnoha akcích a já jim za to hrozně moc děkuji, protože to jsou srdcaři z Vysočiny, na které jsme hrozně pyšní – a jsem strašně ráda, že je máme,“ řekla radní kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová při převzetí ceny.

Vladimír Farský

Samozřejmě strašně moc děkuji všem, kteří mě nominovali. A dvě poznámečky. Jedna malá: přemýšlím, kolik lidí toho udělalo pro děti víc než já a měli by stát na tomto místě místo mě…? Těžko říct. A ta druhá – jak tak člověk stárne a léta běží, tak samozřejmě přemýšlím, říkám si, kdoví, jak dlouho ještě tu práci budu dělat: do padesáti, do šedesáti let… Ale vždycky v létě, když pak přijedu na tábor a zapaluji tam ten slavnostní zahajovací táborový oheň a vedu takové ty moudré řeči, tak se koukám do očí těch kluků a holek. A vždycky se v tom okamžiku ujistím o tom, že to tak asi budu mít až do posledních chvil. Co se dá dělat…,“ vyznal se radní obce Boskovice Vladimír Farský, když přebíral cenu.

Ing. Mgr. Libor Bezděk

radní Prahy 6

Johana Fuxová

organizační pracovnice odboru školství a tělovýchovy v Českých Budějovicích

Mgr. Petr Kořenek

poslanec Poslanecké sněmovny parlamentu ČR, člen školského výboru

Roman Petrus

starosta MČ Prahy 8

Udílení Ceny Přístav 2016 se uskutečnilo za přítomnosti starosty šesté městské části Ondřeje Koláře a Jaroslava Fidrmuce, náměstka člena vlády, který ocenění předával spolu s předsedou ČRDM Alešem Sedláčkem.

Ocenění má podobu skleněné, ručně broušené „trosečnické“ láhve. Smyslem této ceny je poukázat na dobré zkušenosti z komunální politiky, obecně z veřejného života. Udělená Cena Přístav vlastně říká: přístup držitele či držitelky k navrhovatelům z řad dětských a mládežnických spolků je natolik vstřícný, že stojí za povšimnutí a může být v tomto ohledu vzorem ostatním.

Během večerního programu došlo i na světelnou show a nápaditou zábavnou soutěž spojenou s hravými prezentacemi několika dětských organizací.

Slavnostní večer si můžete připomenout díky fotoesejím z jeho přípravy i průběhu a videu.

#cenapristav #Přístav

Krátké vizitky laureátů:

Jana Fialová – radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu

• 8 let starostka malé obce Bransouze
  • podpořila svojí záštitou i přítomností celou řadu volnočasových aktivit na Vysočině
  • výrazně pomohla obnovení grantového programu na údržbu táborových základen
  • podpořila realizaci programu Mládež kraji
  • učila na střední škole, vystudovala techniku (textilní) a následně učila na uměleckoprůmyslové škole ekonomii
  • má však praxi i z komerční sféry, pracovala v managementu několika firem
  • kraj Vysočina se pyšní systémem technického vzdělávání dětí a mládeže
  • jezdí na kole, lyžuje, tancuje
  • v letošním roce obsadila třetí místo v anketě ŽENA REGIONU