Tiskové zprávy

Když děláte něco pro radost, můžete to dělat věčně

Foto z projektu 72 hodin

(PRAHA 11. 10. 2018)

Největší dobrovolnická akce pro děti a mládež v ČR – 72 hodin – stojí na svém sedmém startu. Česká rada dětí a mládeže ji pořádá 11.–14. 10.

Akce nabízí dětem unikátní zkušenost sociální zodpovědnosti, vícefaktorové pouto ke svému okolí či přírodě, poznání nezištnosti. Účast na dobrovolnických činnostech totiž dokáže vzbudit u dětí někdy tolik potřebný soucit s druhými. Z výzkumu dobrovolnictví u mladých lidí také vyplývá, že významný je pro ně i zážitek první pracovní zkušenosti.

Do akce se chystá zatím zapojit více než 34.000 dobrovolníků, což je o 4000 více než loni. Z 57 % jde o nadšence z řad školního žactva, 45 % tvoří dobrovolníci z dětských a mládežnických spolků a dalších neformálních skupin. Své síly hodlají rozložit do více než 600 dílčích projektů. Pokud jde o míru zapojení jednotlivých regionů, vede Moravskoslezský kraj (82 projektů), následují kraje Středočeský (73 projektů) a kraj Ústecký jim už šlape na paty (72 projektů).

Další zdravé školní zahrady

Celorepubliková akce může za významný rozkvět, proměnu nebo zvelebení školních a oddílových zahrad. Za poslední čtyři roky jsme rozdali zdarma 1200 sazenic třešní, hrušní a jabloní, a naplnili tak zhruba dvě stovky zahrad ovocnými stromy. „Děti mají vitamíny na dosah, když tráví čas venku,“ pochvalují si třeba na ZŠ Strážovice.

„Žáci 6. a 7. třídy vysadí ovocné stromy na školní zahradě a následně o ně budou pečovat. Žákům školy budou stromy poskytovat nejen chutné ovoce, ale zároveň dostatek stínu v letních měsících během venkovních aktivit. Žáci z badatelského kroužku vyrobí v zimních měsících hmyzí domečky pro opylovače. Stromy pak budou sloužit i k výukovým programům žákům 1. a 2. stupně (květy, semena, plody, opylování, oplození, ekologická výchova – význam stromů v krajině),“ říká Jitka Machová ze ZŠ Lipenec z Lipna.

Těší nás nárůst sociálních projektů

Třeba ZŠ Ústí nad Labem pořádá zábavně-sportovní dopoledne s výtěžkem z akce pro nemocnou Elišku. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Rynholec pořádá sbírku pro nevyléčitelně nemocnou Barunku. Chybět nebude již tradiční sběr papíru pro handicapovaná trojčata Koláčkova, který pořádá Dětský domov se školou v Chrudimi. Žáci hotelové školy v Poděbradech připraví výrobky s vánoční tematikou, které se budou prodávat na adventním jarmarku. Získané finance poputují rodičům Žanetky, jako příspěvek na nákladnou rehabilitaci po dětské mozkové obrně. ZŠ a MŠ Hoštejn s místní skupinou Českého červeného kříže organizují „Bleší trh“ pro Péťu, trpícího vzácným Westovým syndromem. Žáci osmého ročníku Základní školy v Lomnici uspořádají ve své škole charitativní sbírku oděvů a hraček pro azylový dům v Sokolově. Děti z turistického oddílu mládeže CHIPPEWA organizují hravé odpoledne pro děti z místního nízkoprahového centra. Mnoho dobrovolníků se rozhodlo propojit generace a navštíví domy seniorů.

Opět pomáháme českým památkám

Práce, které jsou na objektech potřeba udělat, jsou různorodé, vesměs se však jedná o údržbu zeleně, cest, sběr drobného kamene, nátěr laviček apod. Kasteláni slibují vždy i nějakou tu odměnu ve formě speciálních prohlídek objektů, možnosti přespání přímo na hradě… Opravujeme hrad Starý Jičín. Uklízet se bude na přístupové cestě na hrad Trosky, úklidové práce proběhnou v okolí hradu Lukova, pomůžeme rovněž kouřimském skanzenu. O krásnější hrad Hartenberg se postarají žáci Střední školy živnostenské Sokolov.

Pomáháme rádi zvířatům

Pracantům, letos v projektových tričkách 72 hodin v šedé barvě, není lhostejný ani osud zvířecích kamarádů. Sbírku finančních i věcných darů pro handicapovaná zvířata z útulku Tibet chystají ZŠ Šaratice a Mladí hasiči Hostěrádky – Rešov. Pomoc Městskému útulku ve Znojmě si naplánovali studenti 2. D třídy ze ZŠ Znojmo – Načeratice: „Před návštěvou se chystáme na výrobu drobných předmětů k zábavě zvířat – vhodných hraček pro psy. Následně budeme venčit psy, případně poskytneme materiální pomoc útulku.“ Žáci ZŠ speciální Frýdlant vyhlásili sbírku dobrot pro kočičí a psí svěřence útulku v Krásném Lese.

A pár neobvyklých projektů závěrem

Ve Vyškově proběhne výměna igelitových tašek kolemjdoucích za tašky plátěné.

Pomáhat budou i odsouzené mladé ženy. „Chtěly bychom ukázat všem, že i ženy ‚pod zámkem‘ mohou mít kladný vztah k přírodě a zájem o její čistotu. Někomu to může přijít jako paradox, ale proč nevyzkoušet novou věc, která by některé odsouzené mohla po propuštění z výkonu trestu motivovat k novému, lepšímu životu,“ říká ředitel věznice v Drahonicích Michal Charvát.

Ve Vítkově chystá Školní parlament a školní klub zážitkový den, který vštípí dětem pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví. V okolí školy budou vytvořena stanoviště, na kterých bude simulována reálná situace – autonehoda, požár, pomoc seniorovi, krádež, šikana. Žáci 4. a 5. tříd budou pod odborným dohledem řešit nastalé situace.

Teplákománie aneb V barevném k duševnímu zdraví – v Havlíčkové Brodě se budou šít tepláky pro děti hospitalizované na psychiatrii.

Zajímavou akci chystají také ve Vražném: „Mendelův jírovec je nyní plodný. Proto bychom rády nasbíraly spadané kaštany či semenáčky a udělaly provizorní stromovou školku. Mladé a převozu schopné stromečky by byly předávány při různých příležitostech občanům ČR,“ vysvětlují koordinátoři vraženského projektu.

V případě zájmu o další podrobnosti můžete navštívit stránky projektu https://www.72hodin.cz/2018/ nebo Vám rádi pomůžeme osobně.

Fotografie k projektu si můžete stáhnout zde: https://www.72hodin.cz/2018/media

Napsal: Marek Krajči