Tiskové zprávy

Bambiriáda 2014 v Praze

Logo Bambiriády 2014(PRAHA 14. května) – Poslední květnový víkend bude i letos patřit celorepublikové přehlídce volnočasových aktivit pro děti a mládež, Bambiriádě. V Praze se koná od 22. do 25. května již potřetí na Vítězném náměstí v Dejvicích. 16. ročník akce pořádané Českou radou dětí a mládeže (ČRDM) nese motto „Už nás znáte? Jsme zde znovu 25 let“.

„Dětská a mládežnická sdružení mají v naší republice úctyhodnou tradici. Většina byla často trnem v oku autoritářským režimům pro svoji touhu po volnosti, kvůli podpoře aktivního přístupu a výchově k osobní zodpovědnosti členů. Připomeňme si proto, že je tomu již 25 let od událostí, jež rozhodly o tom, že se náš sektor může rozvíjet svobodně a podle svých představ. Bambiriáda jako prostor pro vzájemné seznámení rodičů a jejich ratolestí, sdružení dětí a mládeže i „domečků“ a středisek volného času, je k tomu zajisté vhodnou příležitostí,“ vysvětlil význam motta Aleš Sedláček, předseda České rady dětí a mládeže. K těmto sdružením s bohatou tradicí patří například Junák, Liga lesní moudrosti, Duha, Ochránci přírody, Hnutí Brontosaurus, YMCA – Křesťanské sdružení mladých lidí a další.

Na stanovištích se představí desítky spolků a sdružení. Účast Armády České republiky na Bambiriádě se stala již tradicí a nejinak tomu bude i v letošním roce. Absolutní novinkou na pražské akci bude pyrotechnické zásahové vozidlo EOD s kompletním vybavením včetně robota a těžkých pyrotechnických oděvů. Možnost vyzkoušet si mnohé z vojenského vybavení doslova na vlastní kůži bude letos v Praze praktickým pojítkem armádní účasti na Bambiriádě s programem POKOS – přípravy občanů k obraně státu. Ve stánku Českého červeného kříže Praha 1 se děti seznámí s evakuačním zavazadlem nebo obsahem autolékárničky. U Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska si zase mohou na nástřikovém domečku vyzkoušet uhasit imaginární požár. Pionýr se bude mimo jiné prezentovat projekt Opravdu dobrý tábor, ve stanu České federace dámy proběhne klání za účasti špičkových hráčů s mezinárodními tituly.

Každoročním partnerem Bambiriády je Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, která zdarma propůjčuje organizátorům pozemek. Ve stánku VŠCHT přiblíží hrátky s kapalným dusíkem či suchým ledem.

Návštěvníky Bambiriády čeká bohatý pódiový program, ve kterém se vystřídají desítky dětských zpěváků a tanečníků. V sobotu ve 14 hodin vystoupí zpěvák Michal Hudček, finalista Superstar. Každý den proběhne také ukázka Musada Armády ČR a vystoupení Čestné stráže.

Vstup na Bambiriádu je jako každý rok zdarma a vstupenka navíc umožní za volné či zvýhodněné vstupné návštěvu několika zajímavých míst, jako jsou například Muzeum hlavního města Prahy, Podskalská celnice, Petřínská rozhledna vč. bludiště, Prašná brána, Mostecká a Staroměstská věž, Zámecký areál ve Ctěnicích, Muzeum Policie nebo Národní pedagogické muzeum. Dále umožuje zvýhodněnou koupi vstupenky do Divadla kouzel Pavla Kožíška či Aquaparku v Čestlicích. Partnery pražské Bambiriády jsou Magistrát Hlavního města Prahy, Městská část Praha 6 a společnost E.ON.

Podrobnosti o přípravách a průběhu Bambiriády 2014 se dozvíte z projektového webu www.bambiriada.cz.

Kontakt:
Česká rada dětí a mládeže, Senovážné nám. 24, 116 47 Praha 1
Projektová manažerka Bambiriády: Blanka Lišková, e-mail: blanka.liskova@crdm.cz
mobil: 777891787

Napsal: Marek Krajči