Tiskové zprávy

U dětí narostla agresivita a potřeba samoty, zhoršila se spolupráce

Ilustrační foto (Foto Havlín)

ČTK/ČRDM – U části dětí se podle táborových vedoucích začala vlivem opatření proti epidemii covidu-19 projevovat větší agresivita, potřeba samoty a nižší schopnost spolupráce. Téměř polovina dětí proti době před covidem-19 nyní víc používá chytré telefony či počítače. Často se jim zhoršila fyzická kondice. Vyplynulo to z ankety, kterou letos na podzim udělala Česká rada dětí a mládeže (ČRDM). Ankety se zúčastnilo 321 vedoucích táborů.

Větší agresivitu podle ní u dětí zaznamenala pětina oslovených. Ve srovnání s jinými změnami v chování dětí se ale tento problém týkal nejnižšího počtu dětí. Kolem čtvrtiny táborových vedoucích sledovalo u dětí zvýšenou potřebu samoty a 38 procent pozorovalo sníženou schopnost spolupráce. U hochů a děvčat s těmito problémy se podle táborových vedoucích výrazně zhoršila i kvalita kolektivu. Za největší problém označili respondenti příliš časté používání elektroniky. Četněji než před covidem-19 ji nyní využívá téměř polovina hochů a dívek. U třetiny dětí se stav nezměnil.

Zásadní změny v chování dětí zaznamenaly dvě třetiny táborových vedoucích. Nejčastěji uváděli, že jsou děti nemotornější a línější. Někteří zmiňovali také to, že mají problémy se soustředěním a psychikou. Na tom, zda uzávěry v době epidemie snášely lépe mladší, nebo starší děti, se oslovení neshodli.

Nejednotně se táboroví vedoucí vyjádřili i k tomu, jak se změnila kvalita kolektivů na táborech. Polovina uvedla, že se skupinová nálada letos proti minulosti nezměnila. Dalších 29 procent vidělo zlepšení a 23 procent zhoršení. Rozdíly mezi dětmi, které se oddílových aktivit účastní dlouhodobě, a ostatními účastníky táborů, se podle vedoucích moc neukázaly.

Odborníci již dříve upozornili, že uzávěry škol a dalších oblastí společnosti v době epidemie covidu-19 povedou k nárůstu výskytu duševních onemocnění. Týká se to hlavně pocitů úzkosti a deprese s rizikem sebepoškozování a sebevraždy. Děti jsou považovány za velmi ohroženou skupinu, protože musely na dlouho omezit kontakt s kamarády a zálibami. Školy byly od března 2020 do letošního května několik měsíců přerušovaně uzavřené a žáci a studenti měli výuku na dálku.

Více se dočtete ve výsledcích šetření…

Napsal: Marek Krajči

Ke stažení

Příloha k článku ke stažení